Să trăim ca-n Europa!

1 decembrie – Ziua Naţională a României

1 decembrie – Ziua Naţională a României

01/12/2020
|
0 Comments
|

Astăzi, 1 decembrie, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Naţională şi rememorează Marea Unire din 1918. Momentul istoric marchează întregirea ţării prin alăturarea Transilvaniei, iar festivităţile anuale le amintesc oamenilor de formarea României Mari, care au adus împreună poporul unit în spirit, limbă şi valori.

În Republica Moldova, evenimentele dedicate Zilei Naţionale a României vor fi marcate în regim on-line, a menţionat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, în cadrul emisiunii „Vector European” de la Moldova 1.

„Anul acesta este unul special şi pentru România, şi Republica Moldova, la fel ca şi pentru întreaga umanitate. Ne confruntăm cu un virus nemilos. Trebuie să ne adaptăm situaţiei respective şi trebuie să ne onorăm tradiţiile. Nu vom organiza nicio recepţie în acest an. Toate manifestaţiile pe care le aveam în vedere cu acest prilej au fost transferate în on-line. Totuşi, la Bucureşti va avea loc o paradă militară doar cu participarea tehnicii şi a unui număr redus de persoane”, a declarat Daniel Ioniţă.

România a fost primul stat care a recunoscut independenţa Republicii Moldova. Ea a sprijinit ţara noastră în cele mai dificile situaţii şi a împărtăşit cu noi bucuriile. În anul curent se împlinesc zece ani de la semnarea Declaraţiei comune privind instituirea unui parteneriat strategic între Republica Moldova şi România pentru integrarea europeană a ţării noastre. Potrivit lui Daniel Ioniţă, Partenriatul a fost gândit să ajute Republica Moldova să avanseze pe calea sa europeană, oferind, astfel, posibilităţi în vederea implementării unei serii de proiecte în folosul comunităţii.

„Acest parteneriat si-a pus amprenta pe absolut toate domniile – educaţie, sănătate, schimburi comerciale. Ne dorim în continuare să continuăm pe calea aceasta. România a fost, este şi va fi un partener sincer al Republicii Moldova, care îşi doreşte cu adevărat să avanseze pe calea sa europeană, o cale validată şi de cetăţenii Republicii Moldova, care la alegerile prezidenţiale recente au făcut o alegere în acest sens a consolidării parcursului european al Republicii Moldova”, a mai declarat Daniel Ioniţă.

În context, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a confirmat că, imediat după învestirea preşedintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, preşedintele României, Klaus Iohannis, va întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova.

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, dată la care Marea Adunare de la Alba-Iulia votează unirea Transilvaniei cu România, totodată cerându-se un singur stat naţional. Cu această ocazie, Excelenţa Sa, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a transmis un mesaj de felicitare tuturor românilor.

„La mulţi ani români! La mulţi ani Români! La mulţi ani tuturor celor care simt şi gândesc româneşte, indiferent unde se află ei”, a fost urarea ambasadorului Daniel Ioniţă.

Sursa: trm.md