Deputații, alături de alți oficiali, dar și de tineri au aprins lumânări în memoria victimelor Holocaustului și au păstrat un moment de reculegere. Prin acțiunea desfășurată în scuarul Parlamentului, participanții și-au arătat solidaritatea față de suferința din trecut și s-au angajat să păstreze vie memoria celor care au avut de îndurat ororile Holocaustului, transmite IPN.
„A fost o tragedie, dar, din păcate, omenirea nu învață din tragediile trecute. Trebuie să comemorăm, să le vorbim copiilor despre faptul că au fost comise aceste atrocități, să ne referim atât la cei care le-au făcut, cât și la cei care au sărit în ajutor și au salvat vieți, riscându-și propria viață”, a menționat președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Parlamentul Republicii Moldova a condamnat Holocaustul în iulie 2014, adoptând o declarație politică de acceptare a Raportului Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului. Declarația politică condamnă orice tentative de ignorare și negare a Holocaustului și aduce un omagiu victimelor și supraviețuitorilor acestuia.
Anual, la 27 ianuarie este marcată Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Acest lucru a fost decis prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite, adoptată în 2005. În Republica Moldova, Ziua națională de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată din 2015, conform unei hotărâri aprobate de Parlament.
Sursa: ipn.md