Să trăim ca-n Europa!

Vladislav Gribincea: UE a sistat finanțarea reformei justiției pentru că a văzut schimbări la nivel de legi, dar puțin progres la nivel real

Vladislav Gribincea: UE a sistat finanțarea reformei justiției pentru că a văzut schimbări la nivel de legi, dar puțin progres la nivel real

12/10/2017
|
0 Comments
|

Uniunea Europeană a decis să nu transfere ultima tranșă, de 28 milioane de euro, Republicii Moldova în cadrul programului de finanțare a reformelor în justiție nu doar din cauza reformelor înfăptuite în anii 2014-2015, ci în contextul rezultatelor ineficiente ale reformei, evaluate în anul 2017, ceea ce însumează şio guvernarea PD, nu doar PLDM aşa cum vrea să arate ministrul democrat al Justiției Vladimir Cebotari. De această părere este președintele Centrului pentru Resurse Juridice despre anunțul UE, Vladislav Gribincea.

„În primul rând, comunicatul Uniunii Europene trebuie citit în context. (…) Într-adevăr, majoritatea acestor reforme trebuiau să aibă loc în 2014-2015, însă evaluarea lor a avut loc în 2017 și chiar dacă era o întârziere de jumătate de an, un an sau doi, însă impactul era bun, cu siguranță că finanțarea era să vină. Adică nu era vorba doar de anii 2014-2015, ci și de impactul lor în 2017. Probabil, UE s-a ghidat de ceea ce vede populația. Adică nu vede o schimbare la față a justiției în Republica Moldova acum, după cinci ani de reforme”, a declarat Gribincea într-un interviu pentru Europa Liberă.

Acesta spune că „UE nu a verificat doar tehnic dacă o lege sau alta a fost implementată, ci s-a uitat mai mult la schimbările reale care au fost produse”.

„Am avut legi bune adoptate, însă ca de obicei în Republica Moldova șchiopătăm la capitolul aplicării lor. Deși am avut schimbări la nivel de formă, la nivel de conținut suntem tot acolo. Anume asta cred eu a determinat decizia UE de a nu ne da ultimele două tranșe în susținerea pentru reforma justiției… Aici trebuie să menționez un lucru. Însăși reforma justiției a costat, iar înțelegerea cu UE a fost că guvernul plătește pentru reforma justiției, iar ulterior UE compensează guvernului dacă măsurile sunt adecvate”, conform expertului.

În context, acesta declară că motivul sistării asistentei financiare este faptul că, UE a văzut schimbări la nivel de legi, dar puțin progres la nivel real.

„În 2017, UE a văzut schimbări la nivel de legi, dar puțin progres la nivel real. Anume asta a fost motivul. Să nu credem că motivul a fost întârzierea. Nu. Motivul a fost schimbările reale care s-au întâmplat, care după cum vedeți nici populația nu le simte”, a mai spus Vladislav Gribincea.

E de menţionat că Ministerul Finanțelor, efectiv, a pierdut 28 de milioane de euro, deoarece această instituție a cheltuit bani pentru reforma justiției, iar acum UE spune că având în vedere impactul limitat al acestor reforme, nu oferim nimic Ministerului Finanțelor pentru a compensa cheltuielile publice.

Miercuri, UE a anunţat că nu va mai transfera fonduri pentru bugetul de stat al Republicii Moldova pentru a susţine reformele în sectorul justiţiei, pe motiv că autoritățile de la Chişinău au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul justiției în anii 2014 și 2015.

„UE a urmărit cu atenție procesul de implementare a reformelor și a notat că autoritățile din Republica Moldova au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul justiției în anii 2014 și 2015. Cu alocarea insuficientă a fondurilor și a personalului, reformele necesare nu au fost implementate. Ca rezultat, progresul înregistrat nu a fost suficient. Acest lucru înseamnă că autoritățile din Republica Moldova nu au îndeplinit condițiile UE pentru a primi un ultim transfer financiar în cadrul programului de reforme a sectorul justiției, în valoare de 28 milioane de euro. Această sumă nu va fi transferată în bugetul de stat al Republicii Moldova, ci va rămâne la UE”, se anunță în comunicat.

Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Ambasadorul Peter Michalko, a menționat că „UE continuă să ofere suport moldovenilor, care lucrează din greu pentru un viitor mai bun. Analizăm acum asupra modului în care am putea să ajutăm cetățenii în anii care vin. Noi dorim să oferim prioritate proiectelor care îmbunătățesc direct viața moldovenilor.”

Totodată, UE anunţă că a pus în așteptare plățile pentru suportul bugetar din alte patru sectoare. Data la care vor fi făcute plățile va fi clarificată în timp util.

Sursa:independent.md