Parlamentul European, este supranumit si „vocea cetatenilor „ in Uniunea Europeana. Aceasta fiindca deputatii sunt alesi prin vot direct si reprezinta pozitia cetatenilor si nu a guvernelor. Dupa ce au aflat mai multe detalii despre prerogativele Parlamentului European, fractiunile parlamentare si si procesul decizional, jurnalistii din Chisinau au discutat de o maniera deschisa despre calitatea relatiilor moldo-comunitare, atestata in ultimile luni.
Atat, Ioan Mircea PAȘCU, vicepreședinte Parlamentul European, cat si Andi CRISTEA, Președintele Comitetului Parlamentar de Asociere cu Republica Moldova, Petras AUŠTREVIČIUS, raportor pentru tara noastra, au reconfirmat faptul ca Moldova are multi prieteni in aceasta structura europeana. Acestea au mentionat ca pe parcursu ultimilor ani tara noastra a fost lider in Parteneriatul Estic, insa acum parcursul european pare a fi unul incetinit. In timpul vizitei la Bruxellesul a delegatiei de la Chisinau, premierul Chiril Gaburici a avut un mesaj perceput pozitiv de catre oficialii europeni, insa acestea asteapta si materializarea concreta: efecturarea reformelor in justitie, compaterea coruptiei, inclusiv prin prevenirea ei si transparentizarea sistemului bancar.
Timpul nu mai are răbdare cu Republica Moldova şi mai mult ca niciodată este nevoie de o responsabilizare a tuturor factorilor politici de la Chişinău, afirmă preşedintele Comitetului parlamentar de Asociere cu Republica Moldova, eurodeputatul Andi Cristea. Situaţia este cu totul şi cu totul specială şi îmi doresc ca Republica Moldova să rămână ancorată în parcursul european şi să înainteze pe calea reformelor. În eventuale solicitări de sprijin din partea autorităţilor de la Chişinău în implementarea reformei judiciare, luptei împotriva corupţiei, suntem pregătiţi să trimitem experţi europeni să sprijine autorităţile de la Chişinău”, a declarat Andi Cristea, în cadrul unei întrevederi cu jurnaliştii moldoveni, la Bruxelles.