Acordul privind soluționarea conflictului din Ucraina, convenit de liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei și Franței in februarie curent la Minsk, i-a facut pe unii europeni sa creada ca in acest mod ar putea fi pus punct conflictului din Ucraina si ofensivei Rusiei, insa vice-presedintele Parlamentului European Ioan Mircea Pascu este mai putin optimist in acest sens. Aceasta fiindca Rusia are nevoie pentru conexiunea cu Crimeia de cai mai putin costisitoare decat cea pe cale maritima. Si asta ar insemna continuarea actiunilor pentru a pastra coridorul Mariupol.
Interesul militar al Rusiei pentru aceasta zona, spune Pașcu, este confirmata si de consolidarea fortelor armate la Sevastopol.
Căt ține de regiunea transnistreană, membrul Comitetului parlamentar de Asociere RM-UE, este de parere ca Rusia nu are cum sa repete scenariul Crimeii.
Pentru a ajunge in regiunea Transnistreana, Rusia trebuie sa aiba acordul Republicii Moldova, Ucrainei sau Romaniei. In cazul acesta rolul Romaniei si Ucrainei sporeste. In acelas timp Moskova a testat si posibil va testa Odesa in materie de urilizare a factorului pro-rus in regiune
Vice-presedintele Parlamentului European Ioan Mircea PAȘCU este de parere ca Romania a evitat destinul Ucrainei pentru faptul ca este membru UE si NATO. Tarile, care sunt indecise, vor fi abordate ca obiect de disputa geopolitica.