Desi au trecut doar 23 de ani de la declararea Independentei RM, iar statul nostru inca se mai afla in proces de consolidare, unele file ale istoriei sunt date uitarii sau nu sunt suficient de cunoscute. Asa se intampla si atunci, cand vine vorba de serviciul diplomatic al tarii noastre. La 17 ianuarie curent, angajatii Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene au marcat pentru a doua oara sarbatoarea sa profesionala – Ziua Diplomatului. Atunci au fost descoperite lucruri necunoscute sau mai putin cunoscute despre perioada de devenire a statului nostrum. Iata de ce ne-am propus sa revenim la acel eveniment.
OFF: Ziua Diplomatului vine sa consemneze depunerea acum 23 de ani a cererii de aderare a Republicii Moldova la ONU. Acest pas fara dubii poate fi considerat primul pe calea consolidarii și afirmarii țării noastre ca subiect de drept internațional.
Ambianta ONU Snegur
SINCRON Natalia Gherman, ministru MAEIE
OFF: Pentru a tine vii memoriile despre constituirea Serviciului Diplomatic al tarii noastre, dar si pentru a le demonstra tot respectul pentru contributia istorica in dezvoltaea diplomatiei moldmoldovenesti, actualii angajati ai Ministerului de Externe i-a invitat pe primul presedinte al tarii Mircea Snegur si primul ministru de externe Nicolae Tau. Ministerul Relaţiilor Externe al Republicii Moldova a fost creat prin Legea „Cu privire la formarea Guvernului republicii” din 31 mai 1990. Numarul angajatilor, isi aminteste Nicolaie Tau, era de sapte persoane, inclusiv personalul auxiliar. Fara experienta, fara resurse financiare si, uneori fara cele mai simple echipamente, cum ar fi o masina de scris, diplomatii moldoveni, urmau sa convinga marile puteri, ca Moldova are dreptul si merita sa fie recunoscuta ca un subiect de drept international.
SINCRON Nicolae Tau, ministrul de externe al RM (1990-1993)
SINCRON Mircea Snegur, presedintele RM (1990-1996)
OFF: Reprezentantii clasei politice moldovenesti de la inceputul anilor 90 priveau cu putina invidie si multa mandrie la actualii diplomati. Multi dintre ei au studii facute in Occident, sunt poligloti si au altoite abilitati in arta negocierilor in interesul tarii. Desi este in diplomatie de la inceputuri, Natalia Gherman , Ministrul de externe in exercitiu, a facut o trecere in revista doar a celor mai importante evenimente ale anului 2014, considerandu-le un rezultat, care a incununat munca din ultimii cativa ani.
SINCRON Natalia Gherman, ministru de externe in exercitiu
OFF: In premiera, diplomatii moldoveni au invitat la sarbatoarea sa si pe unii reprezentanti ai presei, mentionandu-le rolul si contributia in informarea consumatorilor de informatie privind politica externa si parcursul european al tarii.
Printre cei mentionati au fost si jurnalistii de la Compania Publica Teleradio Moldova Anatol Caciuc si Ludmila Barba.
LIFE
OFF: Natalia Gherman a mai mentionat, ca anul curent este unul foarte important pentru implementarea Agendei Europene, iar integrarea europeana ar trebui sa devina acea idee care sa consolideze intreaga societate.