Cor.: Dna Akhalkatsi, suneti de cateva luni in tara noastră. In ce masura ati reusit sa va adaptati la realitatile noastre?
Anna Akhalkatsi: În primul rînd dați-mi voie să vă multumesc pentru ocazia de a mă adresa telespectatorilor canalului Moldova 1. Trebuie să vă spun că nu prea am avut timp pentru adaptare, am inceput lucrul chiar din prima zi. Lucrul meu este interesant, dar și de așa natură, că te face să fii implicat imediat. Ne-am mutat aici cu familia în August, anul trecut, și la ziua de azi eu mă simt deja ca acasă. Și când aterizez pe Aeroportul din Chisinău, mă gândesc că am ajuns la mine acasă, iar cand merg la magazinul alimentar din preajma casei mele, le spun oamenilor “Bună ziua” și „multumesc”. Restul familiei mele a avut ceva mai putin timp pentru acomodare, dar noi deja am trăit toate anotimpurile anului în Moldova, și trebuie să vă spun că primăvara este anotimpul meu preferat, plin de viată și de speranțe.
Cor.: Banca Mondiala si Republica Moldova au pentru anii 2018-2021 un nou Cadrul de parteneriat? Cum au fost stabilite prioritatile principale, si prin ce difera acest cadru de cele anterioare?
Anna Akhalkatsi: Cadrul de parteneriat cu Moldova a fost aprobat în luna iulie 2017 și are trei piloni principali – Guvernanță economică, Guvernanța serviciiolor și Aptitudini pentru locuri de muncă. Adaptarea la condițiile climaterice, fiind o temă transversală. Aceste direcții de parteneriat au fost selectate foarte minuțios. Noi am efectuat diagnosticul sistemic de țară. Pe lângă aceasta, noi am avut un proces amplu de consultări cu partenerii noștri din societatea civilă, din guvern, mediul academic, precum și cu sectorul privat. Orice cadru de parteneriat actual, derivă din succele și din lecțiile învățate din strategiile precedente, și deci putem să spunem că programul nostru este în evoluție continuă, dar au fost întroduse și elelmente noi, desigur. De exemplu, noi am definitivat programul nostru pentru 2 ani, pentru a-l ajusta conform ciclului politic din Moldova. O altă componentă nouă este întroducerea implicării cetățenilor, precum și asigurarea egalității de gen în strategia nostră. Implicarea cetățenilor înseamnă că beneficiarii programului nostru au un cuvânt de spus la implementarea programului, și noi luăm în considerație doleanțele lor în ceea ce ține activitatea noastră în Moldova. Planul de acțiuni privind egalitatea de gen, ne ajută să asigurăm participarea femelilor la egal cu bărbații în proiectele noastre.
Cor.: Recent Banca Mondiala au fost facute public rezultatele studiului privind „Costul reglementării de stat a activității de întreprinzător”. Desi au fost intreprinse mai multe actiuni pentru imbunatatirea climatului de afaceri: reducerea actelor permisive, reducerea controalelor, implementarea sistemului de ghiseu unic, etc. Cu toate acestea tara noastra a ramas pe aceiasi pozitie ca si in 2016: locul 44 din 190. Care sunt impedimentele care continuie sa reprezinte impiedimente pentru dezvoltarea afacerilor?
Anna Akhalkatsi: Dați-mi voie să încep cu a vă spune la ce rezultate ne așteptăm de la acest proiect. Noi vrem ca proiectul să contribuie securitatea energetică pentru Moldova, precum și la integrarea în sistemul energetic european. Precum ați menționat și dumneavoastra, BERD-ul, Uniunea Europeana și Banca Europeană de Invesții sunt partenerii noștri în acest proiect. Rolul Băncii Mondiale în acest proiect este de a moderniza sistemul energetic intern, un accent deosebit fiind pus pe rețelele de distribuție de tensiune înaltă. Acesta este un domeniu ce necesită investiții foarte mari. Noi sperăm să ajungem la o piată transparentă a energiei electrice și să îmbunătățim sistemul regulatoriu în acest sector. Inteconectarea cu România va permite Moldovei să acceseze energie electrică la prețuri mai competitive, dar și va îmbunătăți previzibilitatea și controlul stabilității sistemului.
Cor.: In aceasta nou etapa de colaborare: 2018-2021, Banca Mondiala ce proiecte va dezvolta pentru sprijinirea Intreprinderilor Mici si Mijlocii?
Anna Akhalkatsi: Reformele în sistemul serviciilor publice în Moldova au început cu mult înainte de lansarea proiectului E-transformare sprijinit de Banca Mondială, Reformele însă, nu erau sistemice ci sporatice. Banca Mondială a venit cu proiectul E-trasformare, care a fost predecesorul proiectului Modernizarea Serviciilor Guvernamentale, iar un mare suces a acelui proiect a fost adoptarea viziunii privind serviciile publice în Moldova. Un alt succes a fost crearea platfromei IT, care constituie hostingul pentru diverse servicii publice care pot fi digitalizate și furnizate. Din 30 de servicii implementate în cadrul acelui proiect, numai 2 întâmpină careva dificultăți. Dificultăți cauzate mai degrabă de cadrul regulatoriu, decât de felul în care au fost proiectate. Noul proiect va complimenta platforma cu încă 23 de servicii noi, și noi credem că avem o abordare corectă în acest sens, deoarece noi țintim modernizarea serviciului, eliminarea tuturor deficiențelor înaintea digitazării acestuia și accesări de către beneficiari. Și dati-mi voie să mai menționez odată, că digitalizarea servicilor nu este unicul scop a acestui proiect. Pe lângă aceasta, noi avem obiectivul de a face servicile accesibile pentru fiecare cetățean. Noi vom amplasa puncte de accesare a serviciilor pentru cetățenii care nu au legatură internet, sau care din un motiv sau altul nu pot folosi serviciule online.
Cor.: BM a decis acordarea unui imprumut de 70 milioane euro, bani care vor fi insumati cu cei de la BERD si BEI pentru a asigura interconectarea electrica Moldova-Romania. Care sunt conditiile acestui imprumut si in ce masura acestea sunt tangentiale rezultatelor finale ale proiectului?
Anna Akhalkatsi: Fințarea adițională pentru sistemul educațional este o continuare, sau mai bine zis o extindere a proiectului de reformare a sistemului educațional. Astfel, finanțarea adițională ne va permite să extindem unele activități deja existente, precum nstruirea profesorilor și directorilor instituțiilor de învățământ general, sensibilizarea opiniei publice despre importanța implicării cetățenilor, asigurarea egalității de gen, precum și despre necesitatea implicării comunităților. În total, în jur de 20% dintre profesori și circa 50% directori vor beneficia de instruire. Pe lîngă aceasta, finanțarea adițională, va permite participarea la evaluarea internațională – PISA, care monitorizeazăsistemul educațional, și plasează Moldova în clasamentul internațional în funcție de performanțele elevilor. O altă componentă o va constitui îmbunătățirea Sistemului Informațional de Management în Educație. Va fi adaugat un nou modul pentru Învățământul Profesional Tehnic, și va fi implementat în paralel cu modulul preșcolar al acestui sistem. Vor fi introduse și activități noi în cadrul proiectului, care sunt foarte importante. De exemplu, 160 de școli vor primi laboratoare pentru științe și echipament IT, 100 de școli vor primi materiale didactice pentru copiii cu dizabilități sau cu nevoi speciale. De asemenea, vor fi consolidate capacitățile Agenției Naționale de Evaluare și Currilculum și va fi pilotată o nouă forumulă de finanțare pentru instituțiile preșcolare.
Cor.: BM a decis sa sprijine proiectul privind modernizarea serviciilor guvernamentale. Anterior autoritatile moldovenesti au promovat programe de dezvoltare a e-guvernarii, dar multe dintre servicii erau nefunctionale sau partial functionale. In ce mod credeti ca digitalizarea implementata in cadrul acestui proiect va eficientiza serviciile oferite cetatenilor, dar si companiilor, si le va spori calitatea?
Anna Akhalkatsi: Mă bucur că stereotipurile se ruină, și noi ca instituție de dezvoltare, trebuie să facem și mai multe pentru a sparge aceste stereotipuri. Misiunea Băncii Mondiale constă în reducerea săraciei și în promovarea unei prosperități partajate. Dezvoltarea capitalului uman și sectorul social stau la baza misiunii noastre. Vreau să vă aduc la cunoștință că, recent, în cadrul Summitului de Primăvară din luna aprilie, a fost anunțat un nou proiect ce ține de capitalul uman. E vorba de un sistem nou de clasament, ce va fi introdus în timpul apropiat, și care va evalua capacitatea de edificare a capitalul uman a țărilor pentru generațiile următoare. Capitalul uman cuprinde în sine educațiași sănătatea, iar investițiile în aceste sectoare sunt foarte importante, deoarece tot mai mult noi vedem corelația dintre investițiile în ele și creșterea economică a țărilor. De ce anume educația incluzivă? – Deoarece, după cum probabil cunoașteți, școlile în Moldova au început a deveni incluzive din 2014, odată cu adoptarea Codului Educației. Din păcate, la momentul actual, nu prea multe școli au resurse și infrastructura necesară pentru a primi astfel de copii și de a le asigura nivelul de educație necesar. Astfel, proiectul pilot pe care noi l-am implementat cu suportul Guvernului Japoniei, presupunea îmbunătățirea condițiilor în 20 de școli. Acum însă, finanțarea adițională despre care am vorbit anterior, va permite extinderea numărului de școli care vor beneficia de îmbunătățirea condițiilor și vor permite accesul la educație pentru copiii cu nevoi speciale și cei cu dizabilități. Printre alte proicte pe care le implementăm, se află și Proiectul de modernizare a sistemului sănătății, obiectivul căruia este îmbunătățirea serviciilor medicale, precum si a bolilor netransmisibile, precum ar fi hipertensiunea și bolile legate de fumatul tutunului, Unul din pilonii principali a strategii noastre este Aptitudini pentru locuri de muncă, și deci, continuarea reformelor în sistemul de învățământ superior, vor rămâne o prioritate pentru noi.
Cor.: Anul 2018 in colaborarea BM-RM a inceput cu o finantare suplimentara de 10 milioane dolari pentru reforma educatiei. Unde vor fi directionati acesti bani si care sunt obiectivele care urmeaza a fi atinse?
Anna Akhalkatsi: Multe au fost făcute pentru a îmbunătăți mediul de afaceri, însă sînt șimultereformecare au inceput dar nu au fost totalmente implementate, sau sînt în proces de implementare. Pentru clasament importă nu adoptarea legii, ci rezultatul ei, ceea ce are impact asupra businessului în viața reală, atunci când mediul de afaceri consumă mai puțin timp pentru a obține autorizații, când nu este nevoit să ofere mită, când se cunosc bine regulile de joc. Reforma regulatorie, sprijinită de Banca Mondială cu ajutorul finaciar din partea Guvernului Suediei, are ca obiectiv simplificarea regimului regulatoriu, dar mai țintește și schimbarea percepției, ceea ce e un lucru dificil și necesită timp, și deci noi ne așteptăm ca rezultatele să devină vizibile pe termen mediu și lung. De asemenea, proiectul va sustine crearea unui ghiseu unic, ceea ce va elimina interacțiunea directă dintre antreprenori și funcționarii publici, și va ajuta la diminuarea corupției. Noi ne așteptăm că ghișeul unic va economisi pentru mediul de afaceri aproximativ 12 milioane anual pentru costurile de conformare. Implementarea reformei este destul de dificilă, din cauza rezistențtei cu care se confruntă din partea instituțiilor la nivel central și local, dar noi avem sustinerea necesară la cel mai înalt nivel și sperăm să obținem rezultatele scontate.
Cor.: Atunci cand vine vorba de Banca Mondiala, aceasta institutie se asociaza cu decizii pragmatice, care pornesc de la interese si perspective macroeconomice. Dar iata ca coparticiparea la proiectul de dotare a 20 de scoli pentru copiii cu disabilitati a demolat acest steriotip. De ce acest proiect si ce alte proiecte sociale intentioneaza sa sprijine Banca Mondiala pana in 2021?
Anna Akhalkatsi: Multe din proiectele noastre sprijină într-un fel sau altul întreprinderile mici și mijlocii. Cel mai important dintre ele este Proiectul de ameliorare a competitivității, care sprijina Reforma regulatorie și ghișeul unic despre care am vorbit anterior. Proiectul permite acces la finanțare, oferă granturi de co-finanțare, și în general are ca scop îmbunătățirea mediului de afaceri. Important este faptul că, proiectele de infrastructură generală, precum Proiectul de reabilitare a drumurilor locale, sau cel de modernizare a sistemului energetic formează baza pentru funcționarea economiei. Noi avem o agendă de reforme, care este susținută prin intermediul suportului budgetar, ce țintește și cadrul legarl și regulatorii, care este important pentru mediul de afaceri. Și nu mai puțin important este și Proiectul de ameliorare a competitivității în agricultură, care are ca scop îmbunătățirea mediului de afaceri pentru întreprindererile mici si mijlocii din agricultura, securitatea alimentelor, etc. Proiectul ajută întreprinderile din domeniu la adoptarea practicilor ce le vor permite sporirea productivității și majorarea exporturilor.
Cor.: Care este mesajul pe care ati dori sa-l transmiteti cetătenilor RM?
Anna Akhalkatsi: Mark Twain a zis odată că secretul miscarii înainte constă în a face primul pas. Moldova deja și-a inceput calea sa spre dezvoltare, Acum ține de responsabilitatea fiecăruia dintre noi, a fiecărui cetățean a Moldovei, a Guvernului, a jurnalistilor, a sectorului privat, de a menține Moldova pe această cale, iar mișcarea sa fie numai înainte.
Cor.: Va multumesc pentru acest interviu si vă urez succese. Sa invingem impreuna saracia!