Astăzi, 19 aprilie, la Strasbourg a fost lansat oficial Planul de Acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024. Ceremonia s-a produs cu prezența Dnei Marija Pejčinović Burić, Secretarul general al Consiliului Europei și a Dnei Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova.
Planul de Acțiune vizează îmbunătățirea legislației, instituțiilor și practicilor naționale în conformitate cu standardele europene în domeniile drepturilor omului, statului de drept și democrației.
Conform acestui plan, Consiliul Europei și autoritățile moldovenești au convenit să desfășoare activități de promovare a reformelor în domenii cheie, cum ar fi punerea în aplicare a Convenției Europene a Drepturilor Omului și a jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului în Republica Moldova.
Bazându-se pe munca deja făcută în planurile de acțiune anterioare, vor fi luate măsuri pentru a spori independența și responsabilizarea sistemului de justiție, pentru a dezvolta capacitatea forțelor de ordine și a altor agenții de a răspunde la corupție și spălare a banilor, pentru a îmbunătăți legislația și practica electorală.
O serie de inițiative vor contribui la reformarea sistemului penitenciar și la promovarea alternativelor la detenție, promovarea conformității cu mass-media europeană și standardele de guvernanță a internetului, îmbunătățirea protecției datelor, alinierea legislației și practicilor naționale cu standardele europene de combatere a discriminării și egalității de gen, precum și consolidarea cadrul național de protecție a copilului.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu este, începând cu 19 aprilie curent, într-o vizită oficială la Consiliul Europei (CoE).
Pe agenda vizitei sun programate discuții cu secretarul general al CoE, Marija Pejčinović Burić, cu președintele Adunării Parlamentare a CoE (APCE), Hendrik Daems, președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, Robert Spano, comisarul pentru drepturile omului, Dunja Mijatovic, președintele Congresului Autorităților Locale și Regionale al CoE, Leendert Verbeek, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio și cu viceguvernatorul Băncii de Dezvoltare a CoE, Carlo Monticelli.
Discuțiile președintei Maia Sandu se vor focusa pe subiecte precum, reforma justiției, combaterea corupției la nivel înalt, elaborarea unui program de recuperare economică, cooperarea cu autoritățile publice locale și securitatea regională.