Un tânăr din Găgăuzia și-a deschis o afacere în domeniul patiseriei după ce a obținut finanțare substanțială din partea Uniunii Europene. Veaceslav Duduș are 33 de ani și produce brioșe și prăjituri pentru locuitorii celui mai mare oraș din autonomie, Comrat.
În luna iunie a acestui an, Duduș a deschis afacerea sa în una din piețele din orașul Comrat. În prezent, compania condusă de tânărul găgăuz produce prăjituri proaspete pe care le vinde la cele două chioșcuri deschise în centrul orașului.
Produse de patiserie franceză, la mare căutare printre găgăuzi
Chiar dacă este la început, Veaceslav Duduș ne-a spus că produsele pe care le vinde compania sa sunt la mare căutare printre găgăuzi, deoarece sunt pregătite după o rețetă franceză. Desigur, nu lipsesc nici rețetele tradiționale găgăuze. „Am ales domeniul patiseriei după ce am analizat piața din Găgăuzia și am considerat astfel că regiunea are nevoie de o nouă direcție în acest domeniu. Activez în industria patiseriei de mult timp, așa că acest domeniu nu-mi este străin. Totuși, am dorit să deschid ceva al meu și ceva nou pentru orașul în care locuiesc”, ne-a explicat tânărul.
Câștigător al unui proiect SARD
Visul antreprenorului găgăuz, de a-și deschide o afacere, a fost posibil după ce a depus un proiect de finanțare europeană prin programul de Susținere a Agriculturii și Dezvoltării Rurale (SARD), în valoare de 15.000 de euro. Investiția proprie a fost de 13.000 de euro. Întrebat de unde a aflat despre programul SARD, acesta ne-a spus că atât autoritățile găgăuze, cât și cei responsabili cu implementarea programului au medatizat intens în rândul populației autonomiei această oportunitate. „Programul SARD a fost reclamat foarte bine, iar bașcanul ne-a comunicat de mult timp despre această oportunitate, așa încât despre programul SARD cunoaște astăzi aproape fiecare locuitor al autonomiei”, ne-a lămurit Duduș. Banii europeni au fost folosiți pentru procurarea unor utilaje și cuptoare italiene de ultimă generație.
Patiseria lui Veaceslav Duduș FOTO Arhiva personală
„Datorită finanțării europene nu am plecat din țară”
Veaceslav Duduș și-a întemeiat o familie și are astăzi doi copii. Nevoile financiare cu care se confrunta în Republica Moldova l-a făcut să se gândească să plece peste hotarele țării. Faptul că a câștigat acest proiect de finanțare europeană l-a făcut pe tânărul din Găgăuzia să se răzgândească. „Am muncit în Chișinău și am încercat să realizez mai multe idei de-a lungul timpului, dar nu reușeam să obțin banii necesari pentru a asigura un trai decent familiei mele. Atunci când am depus actele pentru finanțarea din partea UE, mi-am zis că aceasta este ultima încercare – dacă nu reușeam să deschid afacerea cel mai probabil aș fi plecat peste hotarele țării”, și-a amintit antreprenorul de la Comrat.
Investițiile europene produc noi locuri de muncă în Găgăuzia
Într-o altă ordine de idei, Veaceslav Duduș crede că investițiile europene sunt vizibile în Găgăuzia și că acestea influențează pozitiv activitățile socio-economice din autonomie. „Aceste programe de finanțare venite din partea Uniunii Europene sunt vizibile cu ochiul liber și influențează pozitiv activitatea celor care muncesc în Găgăuzia. Datorită programului SARD mulți dintre locuitorii din autonomie au obținut locuri de muncă și au renunțat astfel să plece după graniță”, ne-a spus Veaceslav. Astfel, datorită programului SARD, doar afacerea lui Duduș a deschis 12 noi locuri de muncă.
Irina Vlah, impresionată de afacerile deschise pe bani europeni
Aflată într-o vizită la unul dintre chioșcurile lui Veaceslav Duduș, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, s-a arătat impresionată de afacerea deschisă de tânărul antreprenor. „Sunt impresionată de întreaga idee, pentru că producerea elementelor de patiserie franceză este este ceva nou în Găgăuzia”, a declarat guvernatorul Găgăuziei, citată de gagauzinfo.md. Vlah s-a mai arătat mulțumită de faptul că investițiile europene creează noi locuri de muncă, aceasta fiind una din principalele sale promisiuni din campania electorală.
Veaceslav Duduș este unul dintre cei 30 de locuitori din Găgăuzia și Taraclia care au obținut până în prezent granturi de finanțare a afacerilor din partea Uniunii Europene, prin programul SARD. Tânărul găgăuz intenționează ca pe viitor să dezvolte afacerea și să îndulcească cu produsele sale nu doar locuitorii Găgăuziei, dar și ai altor raioane din țară.
Sursa:http://moldnova.eu