Declarațiile economistului șef al zonei euro au venit în contextul în care liderii europeni nu au reuşit încă să ajungă la un acord cu privire la schema pe mai mulţi ani, care include atât granturi cât şi împrumuturi, denumită „Next Generation EU”, crescând riscul ca banii să nu ajungă la timp pentru ţările cele mai afectate.
„Obiectivul Comisiei este acela de a putea distribui aceste fonduri la începutul anului 2021, iar acest calendar trebuie păstrat”, a spus Lagarde. „Avem nevoie, de asemenea, de progrese rapide în ceea ce privește latura politică, în special adoptarea măsurilor de către parlamentele naționale”, a mai precizat aceasta.
Lagarde a adăugat că fondurile trebuie alocate țintit, altfel se vor pierde în „labirintul administrativ”, nereușind să sprijine transformarea economiei reale în lumea post-pandemică.
Ea a mai spus că liderii europeni ar trebui să ia în considerare transformarea permanentă a Fondului de Redresare, un tabu în unele țări mai conservatoare și ar trebui să discute și despre stabilirea unui buget permanent pentru zona euro.
„Credem că este esențial ca plasele de siguranță fiscală pe care guvernele le-au pus în aplicare în timpul acestei crize să nu fie retrase prea curând”, a spus Lagarde.
De altfel, aceasta a subliniat duminică, în cadrul unei întâlniri G30, forum la care au luat parte finanțatori, guvernatori de bănci centrale și cadre universitare, că „este clar că atât sprijinul fiscal, cât și sprijinul pentru politica monetară trebuie să rămână în vigoare atât timp cât este necesar și trebuie evitate căderile bruște”. „Noile restricții legate de coronavirus care sunt introduse în prezent în întreaga Europă vor contribui la incertitudinea firmelor și gospodăriilor”, a explicat șefa BCE, citată de Reuters.
În ceea ce privește politica monetară, Lagarde a repetat în mare măsură orientările standard ale BCE, spunând că setul de instrumente al băncii este departe de a fi epuizat, iar factorii de decizie politică vor contribui la stimulare, dacă este necesar.
Sursa: caleaeuropeană.ro