Președintele Partidului Popular European, Donald Tusk, a cerut vineri statelor membre și instituțiilor să pună capăt diviziunilor Nord-Sud și să apere Uniunea Europeană și valorile sale democratice, avertizând că criza provocată de pandemia COVID-19 reprezintă o problemă civilizațională și că alimentarea emoțiilor anti-europene ar putea îndrepta viitorul către un dezastru politic. Fostul șef al Consiliului European s-a lansat în critici puternice la adresa propagandei promovate dinspre Moscova și Beijing, dar și a naționalismului și autoritarismului din interiorul UE.
Într-un mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook în urma summitului virtual al liderilor PPE și a videoconferinței Consiliului European, Donald Tusk a făcut referire la patru priorități, de la avansarea unei politici comune în domeniul sănătății la asumarea unui amplu pachet de relansare economică și până la apărarea UE în fața propagandei ruso-chineze și a naționalismului din interiorul Uniunii.
Fără a nominaliza, fostul prim-ministru al Poloniei a criticat deciziile și acțiunile politice ale prim-ministrului maghiar Viktor Orban, care alături de partidul său Fidesz este suspendat pe termen nelimitat din forurile PPE.
“Am vorbit cu liderii Partidului Popular European despre situația în Europa și în statele membre, despre pandemie și consecințele sale și despre cum să confruntăm criza. Ceea ce am auzit în timpul discuției noastre de la președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, de la președintele Klaus Iohannis, de la cancelarul Sebastian Kurz, de la prim-miniștrii Boiko Borissov, Kyriakos Mitsotakis și Leo Varadkar și astăzi dimineață de la cancelarul Angela Merkel ne permite să manifestăm un optimism prudent. Europa este motivată. Statele membre sunt gata pentru o cooperare intensificată și toată lumea este conștientă în egală măsură de gravitatea situației”, a spus Tusk.
Președintele PPE a recunoscut că reacția UE în primele zile ale pandemiei a provocat dezamăgiri și nemulțumiri reciproce și a punctat că acestea sunt greșeli care trebuie evitate. De asemenea, el a făcut un apel pentru o finanțare cuprinzătoare a măsurilor economice care să vin în sprijinul tuturor statelor membre.
“Astăzi, Europa are nevoie de măsuri rapide și acțiuni excepționale. Trebuie să unificăm standardele și procedurile în lupta împotriva virusului (…) pentru a proteja viața tuturor europenilor. Aceasta este o primă întrebare: în ce măsură politica de sănătate poate fi o politică comună a UE, în care instituțiile să joace un rol mai important și mai eficient A doua întrebare vizează cel mai rapid acord posibil pentru o acțiune comună în domeniile financiar și economic. O dispută prelungită privind coronabondurile poate diviza Europa mai mult decât criza migrației, întrucât criza de încredere este astăzi foarte profundă. Trebuie să rupem frontul Nord-Sud și să ne amintim că toată lumea va avea nevoie de ajutor, inclusiv statele care nu sunt în zona euro. Fără decizii rapide și sume imense adecvate, vom pune Uniunea sub riscul unei crize profunde economice și politice“, a explicat el.
În continuare, Donald Tusk s-a lansat în critici puternice la adresa propagandei promovate intens de Rusia și de China și nu a evitat să îl critice indirect pe prim-ministrul Ungariei, recunoscut pentru apropierea sa față de Moscova și care a utilizat contextul stării de urgență provocate de pandemie pentru a obține o decizie a Parlamentului prin care guvernează cu puteri excepționale.
“A treia chestiune ține de apărarea Uniunii noastre împotriva unei propagande agresive și bine pregătite dinspre Rusia și China. Acesta este unul dintre motive, dincolo de greșelile noastre, pentru creșterea radicală negativă a unor emoții anti-UE în state precum Italia și Spania. Prea mulți politicieni europeni, și din partidul nostru, repetă minciuni, acuzații și teorii ale conspirației produse la Moscova sau Beijing. Criticile sunt legitime și justificate, dar repetarea absurdităților și a știrilor false și alimentarea emoțiilor naționaliste și anti-UE ne vor conduce la un dezastru politic“, a avertizat liderul PPE
Președinte al Consiliului European în timpul crizei migrației, Tusk a spus că provocarea reprezentată de pandemia cu noul coronavirus favorizează atitudini izolaționiste, egoiste, naționaliste și autoritare și a continuat criticile la adresa lui Viktor Orban.
“Este un paradox aparent că astăzi Uniunea este atacată pentru acțiunile sale insuficiente de către cei care au încercat mult timp să o paralizeze, să o slăbească și să o dezbine. Astăzi problema nu este numai de natură politică, ci este una civilizațională. Aceea de a renunța la libertate pentru siguranță și securitate. Un sentiment sau chiar o iluzie. Un argument circulat este că democrația, în sensul său tradițional, împreună cu libertatea de exprimare și statul de drept face mai mult rău în timpul unei pandemii sau a crizei migrației decât democrațiile autoritare. Pentru unii, poate suna atractiv, deși nu are nimic de-a face cu realitatea. Virusul este subiectiv și atacă în mod egal dictaturile și democrațiile. Astăzi este mai ușor să convingi oamenii să suspende democrația și să dea toată puterea în mâinile unei singure persoane”, a continuat el
“Nu lăsați pe nimeni să vă spună că Europa gestionează pandemia mai rău decât ceilalți. Aceasta este o minciună. Nu lăsați pe nimeni să spună că alții sunt mai solidari decât Uniunea Europeană, pentru că este o prostie. Desigur, trebuie să fim mai uniți decât am fost vreodată. De aceea, încrederea și respectul reciproce sunt importante. În fața noastră urmează ani dificili, dar va veni vremea când lumina va străluci deasupra noastră din nou”, a conchis el.
Sursa:caleaeuropeana.ro