Să trăim ca-n Europa!

Trump a declarat „independența economică” a Statelor Unite

Trump a declarat „independența economică” a Statelor Unite

03/04/2025
|
0 Comments
|

Președintele american Donald Trump a declarat „independența economică” a Statelor Unite, în cursul unui eveniment organizat în Grădina de Trandafiri a Casei Albe, unde a anunțat o nouă rundă de tarife care ar putea afecta comerțul mondial. „Este una dintre cele mai importante zile, după părerea mea, din istoria Statelor Unite. Este declarația noastră de independență economică”, a afirmat Trump, care a numit această zi „Ziua eliberării Statelor Unite”.

Tarife între 10 și 34% pentru importurile din UE și BRICS

Președintele american a anunțat introducerea a ceea ce el a numit „tarife reciproce” la nivel mondial, cu scopul de a face „să renască” industria americană și a pune capăt „jefuirii” Statelor Unite.

Astfel, el a anunțat tarife de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană, 34% pentru cele din China, 32% pentru Taiwan, 31% pentru Elveția, 26% pentru India, 25% pentru Coreea de Sud, 24% pentru Japonia, 10% pentru Marea Britanie, 10% pentru Brazilia, precizând că tarifele „nu vor fi complet reciproce”. Pentru Republica Moldova, tariful vamal impus de SUA este de 31%.

În ce privește China, Trump a semnat și un ordin executiv care anulează scutirea de taxe vamale de care beneficiau pachetele mici trimise din China, mecanism care printre altele a permis giganților chinezi ai comerțului electronic Shein și Temu să se extindă în Statele Unite. Până în prezent, erau scutite de impozitare toate expedierile al căror conținut avea o valoare de până la 800 de dolari.

„Le vom percepe aproximativ jumătate din ceea ce ne taxează sau ne-au taxat”, a spus Trump, în timp enumera tarifele de import către SUA pentru diferite zone. El a insistat că orice produs care intră în SUA va fi taxat cu cel puțin 10%.

Rusia nu se află pe lista Casei Albe

Pe lista publicată de Casa Albă, și care conține numele a 180 de state, inclusiv aliați tradiționali ai SUA, care sunt acum loviți de tarife foarte mari, Rusia nu se află pe listă. Administrația americană și-a justificat demersul prin faptul că, din cauza sancțiunilor impuse după declanșarea de către Moscova a războiului din Ucraina. comerțul dintre cele două țări este zero. Cu toate acestea, Ucraina sfâșiată de război se va confrunta cu un tarif de represalii de 10%, iar pe lista lui Trump se află și mulți alți foști sateliți și republici sovietice. Belarus, Cuba și Coreea de Nord, alte țări care se confruntă cu sancțiunile SUA, nu au fost nici ele afectate de tarife reciproce. Totuși, Iranul și Siria, care se confruntă și cu embargouri și sancțiuni grele, au fost menționate cu tarife suplimentare de 10 și, respectiv, 40%.

Noile tarife intră în vigoare pe 5 și 9 aprilie

Noile taxe asupra importurilor dezvăluite de Donald Trump sunt prevăzute a fi implementate în două etape, a declarat presei un oficial de la Casa Albă: pe 5 aprilie, la ora 04:01 GMT, pentru taxele vamale de cel puțin 10% asupra tuturor produselor care intră în Statele Unite, și pe 9 aprilie, la ora 04:01, pentru taxele vamale majorate care vizează giganți precum China și Uniunea Europeană. Produselor importate din Mexic și Canada nu li se va adăuga o taxă adițională de 10%, scrie Reuters.

Reacții internaționale

„Anunțul președintelui Trump privind tarifele universale pentru întreaga lume, inclusiv UE, este o lovitură majoră pentru economia mondială”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Incertitudinea va declanșa creșterea protecționismului. Consecințele vor fi îngrozitoare pentru milioane de oameni de pe tot globul”, a adăugat a aceasta, precizând că Uniunea Europeană va adopta un pachet legislativ „de contramăsuri ca răspuns la tarifele pentru oțel. Și acum ne pregătim pentru alte contramăsuri, pentru a ne proteja interesele și afacerile în cazul în care negocierile eșuează”.

Regatul Unit rămâne angajat să ajungă la un acord cu Statele Unite pentru a „atenua” impactul taxelor vamale anunțate de Donald Trump și nu intenționează să lanseze o ripostă comercială imediată, a declarat ministrul britanic al comerțului, Jonathan Reynolds. „Statele Unite fiind cel mai apropiat aliat al nostru, abordarea noastră constă în a rămâne calmi și a ne angaja să încheiem acest acord care sperăm să atenueze impactul a ceea ce a fost anunțat”, a spus acesta.

Premierul australian, Anthony Albanese a declarat că „aceste tarife nu sunt neașteptate, dar să fim clari: sunt complet nejustificate”, adăugând că relația țării sale cu Statele Unite riscă să fie deteriorată. Această decizie nu este „una prietenoasă”, a mai spus Albanese, dar a exclus impunerea de tarife reciproce împotriva Statelor Unite.

Ministrul de Finanțe al Braziliei a declarat că țara sa nu va riposta imediat împotriva tarifelor impuse de Statele Unite asupra importurilor de oțel și aluminiu, ci caută dialogul, guvernul notând că va lua în considerare toate opțiunile. Pe de altă parte, parlamentul brazilian a adoptat în unanimitate o „lege a reciprocității” care oferă guvernului mijloacele de a răspunde barierelor comerciale din calea exporturilor sale.

„Vom lupta împotriva acestor tarife cu contramăsuri”, a anunțat premierul canadian Mark Carney, potrivit căruia noile taxe vamale vor „schimba fundamental” comerțul internațional. „Este esențial să acționăm ferm și punctual, și asta vom face”, a mai spus el reporterilor înaintea unei reuniuni a cabinetului pentru a discuta răspunsul Canadei.

Beijingul a declarat că „se opune ferm” noilor tarife anunțate de Donald Trump, care sunt deosebit de dure pentru produsele sale, promițând să riposteze pentru a-și apăra „drepturile și interesele”. Taxele vamale americane „nu respectă regulile comerciale internaționale și dăunează grav drepturilor și intereselor părților în cauză”, a acuzat Ministerul chinez al Comerțului.

„Guvernul american crede că prin mărirea taxelor vamale asupra importurilor sale în general, poate crește producția, bogăția și ocuparea forței de muncă. După părerea mea, aceasta s-ar putea dovedi a fi o mare greșeală”, a afirmat președintele columbian Gustavo Petro.

„Comerțul globalizat a adus beneficii tuturor. Nu înțeleg de ce Statele Unite vor să declanșeze un război comercial împotriva Europei. Nimeni nu câștigă, toată lumea pierde”, a declarat ministrul danez de externe Lars Lokke Rasmussen, asigurând că „Europa va rămâne unită. Europa va oferi răspunsuri solide și proporționale”.

„Interesele economice pe termen lung ale țării sunt prioritare”, a subliniat președinta Elveției Karin Keller-Sutter, a cărei țară este lovită de tarife de 31%. „Respectarea dreptului internațional și a comerțului liber sunt fundamentale”, a adăugat ea, precizând că Berna va ”stabili rapid ce urmează”.

Premierul irlandez Michael Martin a afirmat că „regretă profund” tarifele impuse UE și le-a cerut celor 27 de state membre să răspundă într-un mod ”proporțional”. „Orice acțiune trebuie să fie proporțională și să vizeze apărarea intereselor companiilor noastre, ale lucrătorilor și cetățenilor noștri”, a declarat prim-ministrul, a cărui țară găzduiește sediile europene ale mai multor mari companii americane și înregistrează cel mai mare excedent comercial cu Statele Unite dintre toți membrii UE.

„Introducerea de tarife de către Statele Unite împotriva UE este o măsură pe care o consider greșită”, a declarat premierul italian Giorgia Meloni. Ea dorește „să se ajungă la un acord cu Statele Unite, pentru a evita un război comercial care ar slăbi inevitabil Occidentul în beneficiul altor jucători mondiali”.

Tokyo a informat Washingtonul că noile tarife americane, printre care se impune o taxă de 24% asupra produselor japoneze, sunt „extrem de regretabile”, a declarat ministrul comerțului și industriei, Yoji Muto. Ofensiva vamală americană ar putea contraveni regulilor OMC și acordurilor bilaterale, a subliniat guvernul nipon.

Premierul thailandez Paetongtarn Shinawatra a anunțat că țara sa are un „plan solid” pentru a răspunde taxelor vamale masive de 36% impuse de Donald Trump la exporturile sale în Statele Unite și speră să poată negocia o reducere a acestor taxe.

Președintele interimar al Coreei de Sud, Han Duck-soo, a cerut discuții cu oficialii americani pentru a proteja economia dependentă de export de impactul tarifelor vamale americane și a ordonat măsuri de sprijin de urgență pentru întreprinderi. Han i-a cerut ministrului industriei să analizeze conținutul tarifelor și să negocieze activ cu Washingtonul pentru a minimaliza impactul, se arată într-un comunicat al ministerului industriei. „Pe măsură ce războiul comercial mondial a devenit o realitate, guvernul trebuie să-și dezvolte toate capacitățile pentru a depăși criza comercială”, a spus Han la o întâlnire cu ministrul de finanțe și alți oficiali de rang înalt. Ministrul industriei Ahn Duk-geun a calificat noile tarife drept „regretabile”, dar a spus că Seulul va continua să se consulte atât cu oficialii americani de rang înalt, cât și cu cei de la nivel de lucru în privința tarifelor.

Poziții ale politicienilor americani

Ministrul american al finanțelor, Scott Bessent, le-a recomandat „tuturor țărilor să nu riposteze” la taxele vamale introduse de administrația Trump, sub pedeapsa unei „escaladări”. „Relaxați-vă, încasați lovitura și așteptați să vedeți cum evoluează situația. Pentru că dacă ripostați, va avea loc o escaladare”, a avertizat Bessent.

În replică, un grup de senatori republicani s-au desolidarizat de președintele Trump și s-au alăturat democraților pentru a adopta o măsură simbolică opunându-se taxelor vamale de 25% impuse asupra importurilor din Canada. Textul nu are, însă, nici o șansă să devină lege, dar este o înfrângere simbolică pentru Donald Trump în Congres, unde Partidul Republican controlează ambele camere și unde președintele american s-a confruntat cu puțină opoziție de la revenirea sa la putere.

Cu 51 de voturi la 48, Senatul a votat pentru respingerea situației de urgență națională declarată de Trump la frontieră, un argument pe care îl folosește pentru a justifica impunerea de taxe vamale de 25% la importurile din Canada. Această înfrângere rămâne pur simbolică, deoarece textul trebuie să fie aprobat de Camera Reprezentanților pentru a deveni lege. Mike Johnson, liderul republican al Camerei, a anunțat deja că va bloca votul asupra textului. „Camera nu o va aproba niciodată, iar eu, președintele vostru, nu o voi semna niciodată”, a reacționat și Donald Trump pe rețeaua sa Truth Social, denunțând un „tertip” democrat.

Bursele, în scădere

Acțiunile scad pe bursele internaționale, după anunțul președintelui american. ETF-urile legate de principalii indici bursieri americani au scăzut puternic. Invesco QQQ Trust, care urmărește indicele Nasdaq-100, a scăzut cu 3%.

Acțiunile companiilor care sunt mari importatoare au fost afectate puternic la rândul lor. Nike a pierdut 6%. General Motors a scăzut cu 3%. Nvidia și Tesla au pierdut fiecare aproximativ 3%. Și acțiunile companiilor aeriene au scăzut după ce Trump și-a prezentat strategia tarifară.

Contractele futures legate de indicele Russell 2000 al companiilor mici au scăzut cu aproape 4%, în timp ce cele legate de S&P 500 au scăzut cu 2,2%. Acțiunile marilor comercianți cu amănuntul din SUA s-au vândut în scădere ca urmare a planului lui Trump de a adăuga tarife care variază de la cel puțin 10 % până la 49 % asupra importurilor, în funcție de țara de origine. Walmart, Amazon, Best Buy și Target au avertizat că taxele vamale ar duce la creșterea prețurilor pentru multe bunuri de consum. Cu toate acestea, lanțurile au negociat cu furnizorii pentru a împărți o parte din cheltuielile crescute și, de asemenea, au mărit stocurile înainte de anunț pentru a câștiga timp să răspundă.

SURSA: veridica.md