Să trăim ca-n Europa!

Transparency International: Ce loc ocupă Republica Moldova în clasamentul privind percepția CORUPȚIEI în lume

Transparency International: Ce loc ocupă Republica Moldova în clasamentul privind percepția CORUPȚIEI în lume

26/01/2017
|
0 Comments
|

Republica Moldova se află pe locul 123 în lume în clasamentul privind percepția corupției, arată Indicele dat publicității miercuri, la Berlin, de Transparency International. Scorul Republicii Moldova este cu trei puncte mai mic decât cel din 2015, demonstrând înrăutățirea situației.
Țara noastră a obținut 30 de puncte în raportul privind Indicele de Percepție a Corupției (IPC), pe o scară de la 0 la 100, în care zero înseamnă foarte corupt și 100 deloc corupt.

Republica Moldova este la egalitate cu Azerbaidjan, Mexic, Paraguay și alte 4 țări. Ucraina se află pe locul 131 în lume, obținând 29 de puncte în timp ce România ocupă locul 57, cu 48 de puncte.
“Integritatea în politică este cheia în lupta împotriva corupției”, susține Transparency International.

Capturarea deciziilor politice este una dintre formele cele mai răspândite ale corupției politice în Comunitatea Statelor Independente (CSI), în cazul în care o cultură a impunității predomină în rândul politicienilor, a procurorilor și oligarhilor. În multe țări CSI, cele care urmează să adere la UE și țările din Europa de Est, este comun de a avea parlamentari sau conducători locali, care sunt, de asemenea, proprietari de afaceri, fără a fi puși sub semnul întrebării de către public, care percepe acest lucru ca fiind ceva normal. Companii, rețele și persoane fizice influențează în mod nejustificat legile și instituțiile în crearea politicilor, mediului juridic și economia, pentru satisfacerea propriilor lor interese.
coruptie Moldova
În 2016, pe primul loc la nivel global se află Danemarca și Noua Zeelandă, fiecare cu câte 90 de puncte, urmate de Finlanda (89 de puncte), Suedia (88 de puncte) și Norvegia (87 de puncte). Scorul mediu global a fost 43 de puncte.

Indicele de Percepție a Corupției (IPC) clasează țările în funcție de cât de corupt este perceput a fi sectorul public al țării. Este practic o combinație de sondaje și evaluări privind corupția, colectate de mai multe de instituții de renume. IPC este cel mai utilizat indicator al corupției la nivel mondial. În total, în studiul publicat miercuri de Transparency International au fost luate în calcul 176 de state și teritorii din întreaga lume. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, pe o scală de la 0 la 100, în care 0 înseamnă “foarte corupt”, iar 100 “deloc corupt”.

Sursa: realitatea.md