Anul 2016 este anul în care economia regiunii transnistrene va trebui să supraviețuiască, iar pentru aceasta așa-zisele auorități de la Tiraspol așteptă ajutorul Rusiei, țară care nu stă mai bine la acest capitol.
Așa-zisul prim-mnistru de la Tiraspol, Pavel Procudin, spune că în acest an economia regiunii ar trebui să iasă din colaps, iar pentru asta așteaptă ajutor din partea Rusiei. Mai exact, cei din regiunea transnistreană așteaptă să creeze întreprinderi comune cu rușii.
„Cât de trist nu ar suna, dar în acest an va trebui pur și simplu să supraviețuim. Agenții noștri economici se confruntă cu diverse probleme la frontieră, iar valutele vecinilor s-au devalorizat considerabil. Situația se poate îmbunătăți prin crearea unor întreprinderi ruso-transnistrene”, a spus Procudin.
Experții de la IDIS Viitorul sunt de părere că „reformele” care au fost implementate în ultimele două decenii în regiunea transnistreană au dus la un sistem economic fracturat, bazat pe câteva întreprinderi-gigant, competitivitatea cărora se bazează pe gazul natural livrat de Federația Rusă la prețuri subvenționate.
În anul 2015, economia regiunii Transnistrene s-a aflat sub influența unui spectru larg de factori interni și externi, care au îngenuncheat economia așa-zisei regiuni transnistrene.
„Efectele negative generate de criza din Ucraina, Federația Rusă și Republica Moldova au fost amplificate de creșterea tarifelor interne și a inflației la produsele alimentare, pe fundalul consolidării fenomenelor de deflație în sectorul real, cât și a riscului iminent ca companiile transnistrene să își piardă competitivitatea pe piețele UE din cauza incertitudinii participării Tiraspolului în cadrul DCFTA”, spun expecții IDIS Viitorul.
Experții anticipează că în 2016, stabilitatea macroeconomică va rămâne principalul obiectiv economic al Tiraspolului, care va fi asigurat prin înăsprirea politicii fiscale și monetare.
Sursa: independent.md