„Mulți moldoveni se arată indignați de modul în care presa occidentală prezintă lupta politică actuală; ca și cum aceasta ar fi dintre partidele pro-ruse și pro-europene. Pentru majoritatea protestatarilor, conflictul nu are nimic de-a face cu geopolitica”, scrie publicația The Economist, citată de Agora.
Potrivit directoarei de programe de la Asociaţia de politică externă, Victoria Bucătaru, populația s-a săturat de elitele care luptă pentru putere în timp ce oamenii devin tot mai săraci”, se spune în articol.
Potrivit acestuia, „dacă astăzi ar avea loc alegerile, cele două partide considerate pro-ruse ar obține împreună majoritatea în Legislativ. Pe panourile electorale ale socialiștilor apar pozele președintelui rus, Vladimir Putin. Renato Usatîi, liderul celuilalt partid de opoziție, are afaceri în Rusia. Dar, el afirmă că să-l numești pro-rus este o insultă. „Eu sunt pro-moldovean”, insistă Usatîi, adăugând că dacă ar veni la conducere nu va anula Acordul de asociere cu Uniunea Europeană”.
„O sursă apropiată de Vlad Plahotniuc spune că cel din urmă vrea să se retragă din politică. Alții spun că au mai auzit asta și înainte; ei cred că Plahotniuc vrea să devină președinte, după ce mandatul lui Nicolaei Timofti va expira în luna martie”, se mai spune în articol.
„Între timp, Republica Moldova este oprită de la finanțare externă de care are nevoie. De la furtul a 1 miliard de dolari, ar fi fost efectuate audituri de diagnostic în trei cele mai mari bănci rămase din țară. Alex Kremer, reprezentant al Băncii Mondiale în Republica Moldova, afirmă că este îngrijorat de întârzierile în finalizarea rapoartelor. Dacă se confirmă că din bănci au fost furați și mai mulți bani decât s-a crezut, furia cetățenilor exasperați din Republica Moldova poate să izbucnească cu o forță și mai mare”, conchide jurnalistul de la The Economist.
Sursa: agora.md