Alegerile locale anticipate în municipiile Chișinău și Bălți nu sunt în interesul partidului de guvernământ. Tărăgănarea acestor alegeri creează Republicii Moldova o imagine foarte proastă în exterior. De această părere este Vladislav Kulminski, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, exprimată în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.
Vladislav Kulminski, susține că invocarea de către Comisia Electorală Centrală a factorului financiar nu este valabilă. În plus, tărăgănarea acestor alegeri creează Republicii Moldova o imagine foarte proastă în exterior, care deja nu este una pozitivă. „Eu cred că aceasta poate fi chiar ultima picătură pentru că noi și așa deja suntem la pragul unui stat hibrid”, spune Vladislav Kulminski. În opinia lui, Guvernul trebuie să fie foarte atent pentru că nu este în interesul nimănui ca Moldova să fie tratată ca un stat autocrat.
Directorul executiv al IIS a afirmat că din punct de vedere legal el nu vede cum alegerile anticipate în municipiu ar putea să nu aibă loc, dar admite că în Republica Moldova se poate întâmpla orice.
Vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, menționează că Codul electoral, coroborat cu legea administrației locale, prevede foarte clar alegerile locale anticipate se organizează de două ori pe an, primăvara și toamna, dar nu mai târziu de un an până la următoarele alegeri. „Dar știind foarte clar că PDM și PSRM nu își doresc acest lucru și vor încerca să dribleze, iată că aceste zile creează emoții foarte mari pentru toată lumea”, susține politicianul.
Vicepreședintele PL spune că nu înțelege de ce Comisia Electorală Centrală a întins atât de mult suspansul pe acest subiect. „Din punctul nostru de vedere, ar fi trebuit să numească de principiu alegeri pe 20 mai la Chișinău și Bălți, iar calculele privind bugetul le-ar fi făcut mai târziu”, spune Valeriu Munteanu.
Pe 28 februarie, Comisia Electorală Centrală a anunțat că examinează demersurile depuse de secretarii conciliilor municipale referitor la demisiile primarilor de Chișinău și Bălți, face o estimare a cheltuielilor necesare pentru organizarea alegerilor locale anticipate în cele două localități, care nu sunt planificate în bugetul de stat, după care va lua decizia în cadrul unei ședințe publice.
SURSA:ipn.md