Să trăim ca-n Europa!

Studiu: Pentru prima dată în istorie, electricitatea din surse regenerabile produsă în UE anul trecut a devansat-o pe cea din combustibili fosili

Studiu: Pentru prima dată în istorie, electricitatea din surse regenerabile produsă în UE anul trecut a devansat-o pe cea din combustibili fosili

25/01/2021
|
0 Comments
|

Energiile regenerabile au fost anul trecut, pentru prima dată în istorie, principala sursă de producție de electricitate în Europa, anunță Bloomberg, citat de Agerpres.

Anul trecut poate fi caracterizat ca fiind un an al restricțiilor impuse pe fondul pandemiei de COVID-19. Acestea au afectat cererea de energie pe continent, însă cea mai importantă scădere s-a înregistrat în cazul energiei produse de combustibili fosili, care este cea mai scumpă. Acest lucru a determinat ca resursele regenerabile să ocupe cea mai mare pondere în producția de electricitate a Uniunii Europene, o chestiune care va continua să capete amploare pe măsură ce UE se îndreaptă spre atingerea obiectivelor climatice.

Potrivit datelor publicate săptămâna trecută de organizaţiile Ember şi Agora Energiewende, regenerabilele au produs 38% din electricitatea din UE în 2020, în creştere faţă de 34% în 2019, potrivit Reuters.

Această creştere a fost suficientă pentru a devansa, pentru prima dată, electricitatea produsă din combustibili fosili, care anul trecut a căzut la 37%.

Datele arată că producţia de electricitate realizată de centralele eoliene şi fotovoltaice a crescut cu aproape 10% comparativ cu 2019.

În schimb, producţia de electricitate pe bază de cărbune a scăzut cu 20%, fiind la aproape jumătate faţă de nivelul la care era în urmă cu cinci ani.

Producţia de electricitate pe bază de gaze naturale a scăzut şi ea, cu 4%, dar este în continuare cu aproximativ 12% peste media din ultimii 10 ani.

Tranziția de la cărbune a redus ”intensitatea carbonului” cu 29% în ultimii cinci ani. Acest proces ar putea să se accelereze pe măsură ce Uniunea Europeană își va extinde efortutile de decarbonizare și înlocuiește gazele cu energie regenerabilă.

În studiu, România este încadrată în categoria statelor care nu fructifică suficient potențialul pentru energie solară și eoliană, înregistrând creștere insesizabile la acest capitol din 2015 până în prezent.

Comisia Europeană a lansat Pactul ecologic european în luna decembrie a anului 2019, un plan de transformare a UE într-o societate echitabilă, sănătoasă, durabilă și prosperă și de refacere a modului în care interacționează cu natura.

La un an distanță, la 9 decembrie 2020, Comisia Europeană a lansat Pactul climatic european, o inițiativă la nivelul UE prin care cetățenii, comunitățile și organizațiile sunt invitate să participe la acțiunile în domeniul climei și să construiască o Europă mai ecologică.

Ca parte componentă a Pactului ecologic european, Pactul climatic oferă tuturor un spațiu pentru a face schimb de informații în legătură cu criza climatică, a dezbate pe această temă și a acționa, precum și pentru a face parte dintr-o mișcare europeană pentru climă, în continuă expansiune.

SURSA: caleaeuropeana.ro