Să trăim ca-n Europa!

Sergiu Goncearuc: Una dintre lecțiile pe care le-am învățat muncind peste hotare ține de patriotism

Sergiu Goncearuc: Una dintre lecțiile pe care le-am învățat muncind peste hotare ține de patriotism

20/01/2024
|
0 Comments
|

A muncit peste hotare, iar cu banii adunați a revenit acasă și a pornit propria afacere în domeniul legumiculturii. Este istoria lui Sergiu Goncearuc, care de 17 ani crește legume în sere și în câmp deschis în satul Speia, raionul Anenii Noi. Fermierul speră că odată cu aderarea țării la Uniunea Europeană va beneficia de fonduri pentru o seră ultramodernă de generația a cincea.

Sergiu Goncearuc a urmat calea părinților săi, legumicultori din satul Speia, raionul Anenii Noi. A învățat de inginer horticol la Universitatea Agrară, iar banii pentru propria afacere i-a muncit în străinătate. Tot acolo a acumulat și experiența care îl ajută să-și realizeze visul acasă.„Am avut posibilitatea să merg să lucrez la o fermă organică în Marea Britanie, care era producătoare de căpșuni bio. După absolvirea Universității am plecat să lucrez la o fermă de florărie, în SUA. Afacerea mea am construit-o neavând nici pământ, adică de la zero. Acesta e al 18-lea an eu lucrez în legumicultură, foarte mulți au cedat dar eu nu am să cedez, fiindcă eu mi-am ales soarta, destinul”, spune legumicultorul.Fermierul cultivă la Speia legume pe teren protejat pe o suprafață de aproape două hectare și pe alte cinci hectare de teren deschis. Producția o vinde pe piața locală.

„Produc diferite tipuri de legume, la fiecare an diferă, dar majoritatea sunt tomate, castraveți, varză, extratimpurii, ceapă, kohlrabi, conopidă. Am sere construite de mine, suprafață nu mică – peste un ha, logic eu ar trebui peste un oarecare timp să mă modernizez, dar totdeauna problema e financiară, nu am posibilitate. Ăsta e visul – să-mi construiesc sere ultramoderne”, spune Sergiu Goncearuc.

Legumicultorul mai spune că una dintre lecțiile pe care le-a învățat peste hotare ține de patriotism. Acolo fiecare cetățean procură, în primul rând, produsele autohtone, pentru a susține producătorii locali. Sergiu Goncearuc speră că odată cu începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE, fermierii autohtoni se vor bucura de multe facilități.

„În UE e patriotism, iată eu cumpăr din Suedia, e al meu, autohton produs, nu mă interesează, e de două ori mai scump, dar e de-al nostru. Un legumicultor, un pomicultor, un viticultor să falimenteze, că dacă pleacă el, el totuna nu o să-ți procure marfa ta, că totul e în lanț: unul produce mere, altul pătlăgele, altul – lapte, altul- brânză, unul vinde servicii. Dar dacă pleacă cine o să mai lucreze în țară? Statul trebuie să se ocupe de treaba dată. Noi ne-am asociat cu UE, cu asocierea cred că poate o să fim auzibili, poate mai bine o să soluționeze”, menționează Sergiu Goncearuc.

Potrivit experților, odată cu crearea Asociației Naționale a Legumicultorilor, producătorii vor avea noi oportunități de a beneficia de mai multe subvenții de la stat. Pentru anul 2024, bugetul de subvenționare pentru agricultură constituie un miliard șase sute de milioane de lei.