Să trăim ca-n Europa!

Secretarul general al NATO, înaintea reuniunii cu liderii UE: Europa și America de Nord pot face față împreună, nu fiecare pe cont propriu, agresivității Rusiei și ascensiunii Chinei

Secretarul general al NATO, înaintea reuniunii cu liderii UE: Europa și America de Nord pot face față împreună, nu fiecare pe cont propriu, agresivității Rusiei și ascensiunii Chinei

26/02/2021
|
0 Comments
|

Europa și America de Nord nu pot face față provocărilor reprezentate de Rusia, China, terorism, atacuri cibernetice și schimbări climatice pe cont propriu, ci împreună, a afirmat vineri secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în cadrul unor scurte declarații de presă alături de președintele Consiliului European, Charles Michel, înainte de participarea sa la o videoconferință a celor 27 de șefi de state sau de guverne din Uniunea Europeană, reuniune consacrată temelor securității și apărare europene, precum și vecinătății sudice. Atât Stoltenberg, cât și Michel au salutat mesajul pozitiv în favoarea alianței transatlantice transmis de noua administrație de la Washington condusă de Joe Biden.

Acțiunile agresive ale Rusiei, formele brutale de terorism, ascensiunea Chinei, atacurile cibernetice sofisticate și implicațiile schimbărilor climatice asupra securității arată că Europa și America de Nord nu pot face față acestor provocări pe cont propriu, ci împreună“, a spus Stoltenberg, care participă pentru prima oară din 2017 încoace la o reuniune a Consiliului European, însă pentru prima dată după instalarea administrației SUA conduse de Joe Biden și după intensificarea dezbaterilor privind autonomia strategică a Uniunii Europene, privită adesea cu rezerve la Washington și în capitale din Europa de Est pe fondul temerii unei decuplări de NATO.

Stoltenberg, care a devenit în decembrie trecut primu secretar general din istoria NATO care a participat la o reuniune a Colegiului Comisiei Europene, a subliniat că așteaptă să continue cooperarea cu Uniunea Europeană în aspecte precum reziliența, domeniul cibernetic sau combaterea efectelor schimbărilor climatice.

De cealaltă parte, Charles Michel a punctat că “parteneriatele puternice necesită parteneri puternici”. “De aceea, sunt convins că o Uniune Europeană puternică înseamnă un NATO mai puternic”, a adăugat el.

Ambii oficiali s-au arătat în acord de oportunitatea unei noi ere pentru alianța transatlantice, salutând mesajul pozitiv transmis de noua administrație de la Washington condusă de Joe Biden.

“NATO a jucat și joacă un rol cheie în legarea de America de Nord și Europa, împărtășim aceleași valori democratice, avem interese strategice comune și sunt total convins că această nouă administrație Biden oferă o oportunitate unică de a reînnoi legăturile transatlantice între Europa și Statele Unite”, a spus Michel.

“Salut mesajul foarte puternic al noii administrații Biden de a reconstrui alianțe, de a consolida legătura transatlantică. și aceasta va fi și ea. Tema principală când liderii NATO se vor întâlni în acest an la Bruxelles – NATO 2030 – este un proiect în care analizăm cum putem consolida în continuare legătura transatlantică NATO și care include și modul în care putem consolida cooperarea cu Uniunea Europeană. Și în ultimii ani am reușit să ridicăm cooperarea dintre Uniunea Europeană și NATO la niveluri fără precedent”, a completat și Stoltenberg.

În ultimele luni, înaltul oficial aliat a organizat și a participat la reuniuni în format cină de lucru cu președintele Consiliului European, Charles Michel, cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, în contextul interesului comun NATO – UE de a organiza concomitent, la Bruxelles, un summit al Alianței Nord-Atlantice și un summit al Consiliului European cu participarea președintelui american Joe Biden.

Adresându-se săptămâna trecută la ediția specială virtuală a Conferinței de Securitate de la München, Jens Stoltenberg a afirmat că Uniunea Europeană nu poate înlocui NATO și nu poate proteja Europa, avertizând că orice încercare de a slăbi legătura transatlantică va diviza Europa.

Poziția sa a venit după ce, pe aceeași scenă virtuală, președintele francez Emmanuel Macron și-a manifestat intenția de a “reechilibra coaliția transatlantică” pentru a le oferi partenerilor americani un partener european responsabil și credibil, vorbind despre faptul că “SUA devin o putere pacifică” și că NATO și autonomia strategică europeană sunt compatibile. El a spus “cred în NATO”, însă a vorbit despre reinventarea Alianței.

La capitolul securitate și apărare, membrii Consiliului European vor avea cu Jens Stoltenberg, pentru un schimb de opinii cu privire la relațiile UE-NATO.

Liderii vor purta o dezbatere strategică privind politica europeană de securitate și apărare, având în vedere ambițiile Agendei Strategice a Liderilor 2019-2024 și obiectivul elaborării Busolei Strategice. În acest sens, discuțiile vor viza Fondul European de Apărare și operaționalizarea sa, cooperarea structurată permanentă (PESCO), sinergia dintre domeniul apărării și programul industrial european sau Facilitatea europeană pentru pace promovată intens de președintele francez Emmanuel Macron.

Se vor concentra pe consolidarea politicii de securitate și apărare a UE, creșterea capacității UE de a acționa autonom și de a-și promova interesele și valorile strategice pe scena globală și dezvoltarea parteneriatelor UE în domeniul securității și apărării, în special cu NATO și în cooperare cu Statele Unite pentru o agendă transatlantică ambițioasă.

Liderii UE vor revizui inițiativele în curs privind investițiile în apărare, dezvoltarea capacităților și pregătirea operațională. Aceștia vor discuta, de asemenea, despre activitatea de creștere a rezistenței UE, în special împotriva atacurilor cibernetice și a amenințărilor hibride

 

SURSA: caleaeuropeana.ro