Să trăim ca-n Europa!

Scrisoare comună a 4 miniştri de Externe privind eliminarea predării în limba maternă din Ucraina

Scrisoare comună a 4 miniştri de Externe privind eliminarea predării în limba maternă din Ucraina

16/09/2017
|
0 Comments
|

Miniştrii de Externe din România, Ungaria, Bulgaria şi Grecia au transmis omologului ucrainean o scrisoare comună prin care au exprimat îngrijorarea și profundul regret față de adoptarea de către Radă a proiectului de Lege a Învățământului.

Scrisoarea semnată de Teodor Meleşcanu, alături de omologii săi din Bulgaria, Ekaterina Zakharieva, din Grecia, Nikos Kotzias și din Ungaria, Péter Szijjártó, a fost transmisă şi Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, și Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale, Lamberto Zannier, anunţă MAE.

Demersul comun are în vedere “interesul susținut al părților semnatare în asigurarea protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale și adresează un apel autorităților ucrainene pentru identificarea de măsuri concrete/soluții în acest sens, în spiritul cooperării, și cu respectarea strictă de către Ucraina a normelor şi standardelor internaționale relevante în domeniu”.

Scrisoarea susține necesitatea de a folosi toate instrumentele aflate la dispoziţia Consiliului Europei și la nivelul OSCE pentru a asigura că “noile dispoziții restrictive introduse de Legea Învățământului din Ucraina nu vor afecta protecția adecvată a drepturilor fundamentale ale persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale”.

MAE reaminteşte că problema protecției drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina a fost semnalată permanent de partea română în dialogul cu partea ucraineană.

“Facilitarea soluţionării problemelor cu care se confruntă persoanele aparținând minorităților naționale reprezintă un angajament al statului român. Din acest punct de vedere considerăm esențială respectarea dreptului la educație în limba română pentru toate formele de învățământ şi continuarea dialogului pe această temă, inclusiv în cadrul Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind protecția persoanelor aparținând minorităților naționale”, se arată în comunicat.

BACKGROUND

Potrivit art. 7 al noii legi adoptate recent de Rada ucraineană, sistemul de educație din Ucraina se va desfășura doar în limba de stat (ucraineană).
Dacă președintele Petro Poroșenko va promulga legea, școlile actuale cu predare în limba română şi în alte limbi ale minorităţilor din Ucraina vor fi lichidate.

Comunitatea românească ar reprezenta a treia etnie ca pondere din Ucraina, după ucraineni şi ruşi, dacă nu ar fi divizată artificial în români (151.000 persoane) şi “moldoveni” (258.600 persoane), potrivit informaţiilor publicate pe site-ul MAE.

Sursa: euroactiv.ro