Familiile soldaţilor ruşi care au murit în Ucraina, precum şi militarii grav răniţi în acest conflict, vor primi compensaţii din partea statului, potrivit unui articol publicat de Delovaya Zhiyn, şi retras la scurt timp de cenzorii ruşi. Materialul a fost însă salvat, iar el demonstrează faptul că trupe ruse luptă în estul Ucrainei, scrie Forbes.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a decretat faptul că toate victimele ”pe timp de pace” sunt secret de stat. Acuzaţii penale şi pierderea pensiilor sunt riscurile la care se expun părinţii care şi-au pierdut fiii în Ucraina, în cazul în care dezvăluie acest lucru. Pentru că au încercat să strângă informaţii despre ruşii morţi în Ucraina, asociaţiile formate de mamele soldaţilor au fost catalogate drept ”agenţi străini”. Dizidentul Boris Nemţov a fost ucis cu puţin timp înainte de finalizarea raportului său despre ruşii decedaţi în Ucraina. Organizaţiile ruseşti pentru drepturile civile pot confirma doar câteva sute de decese ale cetăţenilor ruşi pe câmpurile de luptă din Ucraina.
Potrivit Forbes, publicaţia moscovită Delovaya Zhizn a publicat recent un material, cu un titlu inofensiv ”Creşterea plăţilor pentru militari în 2015”, care ar dezvălui, de fapt, cifre oficiale privind soldaţii ucişi sau deveniţi invalizi în luptele din estul Ucrainei. Cenzorii ruşi au retras rapid articolul ofensator, dar nu înainte ca acesta să fie salvat de publicaţia ucraineană Novy Region.
În articolul din Delovaya Zhizn se arată că militarii care au participat la acţiunile militare din Ucraina în anii 2014 şi 2015 vor primi compensaţii, la fel şi familiile celor ucişi în conflictul care se desfăşoară în estul acestei ţări.
Valoarea compensaţiilor pentru fiecare familie este de trei milioane de ruble (circa 50.000 de dolari). Pentru cei care au fost grav răniţi în urma luptelor din Ucraina şi au primit grade de invaliditate, compensaţia este de 1,5 milioane de ruble (25.000 de dolari). Pentru luptătorii pe bază de contract se vor plăti câte 1.800 de ruble pentru fiecare zi petrecută în zona de conflict.
Publicaţia notează că, până la 1 februarie 2015, au fost plătite compensaţii băneşti către peste 2.000 de familii ale soldaţilor ucişi şi către peste 3.200 de militari care au fost răniţi grav şi au obţinut grade de invaliditate.
Forbes apreciază că sumele compensatorii ar trebui să se regăsească undeva în buget. Potrivit cifrelor publicate de Delovaya Zhizn, în total plăţile se ridică la aproape 20 de milioane de dolari, o sumă nu prea mare la un buget al apărării de circa 50 de miliarde de dolari, dar suficient de mare pentru a apărea într-o subcategorie bugetară.
”Dezvăluirea neintenţionată făcută de Delovaya Zhizn (sau deliberată?) privind moartea a peste 2.000 de oameni în estul Ucrainei nu numai că distruge mitul lui Putin despre decesul unui număr mic de patrioţi ruşi morţi în timp ce-i apărau pe ruşii din Ucraina de extremiştii neo-nazişti, dar demolează şi versiunea lui Putin conform căreia niciun membru activ al forţelor armate ruse nu este sau nu a fost în Ucraina”, comentează Forbes.
Potrivit lui Putin, dacă au fost luptători ruşi în Ucraina ei s-au dus ca voluntari. Preşedintele rus nu a pomenit niciodată de luptătorii pe bază de contract. Or în jargonul militar rus, un luptător pe bază de contract este cel care activează o perioadă în armată – de obicei trei ani – în schimbul unor compensaţii şi a altor beneficii. Iar clauza aceasta privind plata soldaţilor sub contract aruncă în aer versiunea susţinută de Puțin.
”Kremlinul va susţine că materialul salvat este un fals. Totuşi, cifrele sunt logice şi confirmă ceea ce ar trebui să fie evident pentru toată lumea: sunt trupe ruse în estul Ucrainei şi Rusia le furnizează armament greu. Ambele părţi au înregistrat pierderi mari în urma unor lupte grele precum cele de la Aeroportul din Doneţk şi din oraşul Debaltseve. Ştim de asemenea cum morţii sunt transportaţi în secret în Rusia şi înmormântaţi pe furiş. În pofida acestor evidenţe numeroase, doar un sfert din ruşi cred că Rusia are trupe în Ucraina. Va putea oare existenţa a 3.200 de invalizi de război şi a peste 2.000 de familii îndurerate să erodeze convingerea că Rusia nu duce un război cu propriile trupe împotriva Ucrainei?”, se întreabă autorul.
OSCE: Încetarea completă a focului, de la 1 septembrie
OSCE a anunţat că armata ucraineană şi separatiştii proruşi au convenit să depună eforturi pentru încetarea completă a focului, de la 1 septembrie. Un acord de încetare a focului există încă din februarie, dar el nu a fost respectat în totalitate.
Martin Sajdik, reprezentantul OSCE în Grupul de Contact pentru Ucraina, a declarat, după reuniunea de miercuri a Grupului, la Minsk că organizaţia sa este îngrijorată în special din cauza intensificării confruntărilor din Donbass, zilnic înregistrându-se morţi din ambele tabere. De altfel, şapte soldaţi ucraineni şi au civil şi-au pierdut viaţa în ultimele 24 de ore în estul Ucrainei, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei ucrainene.
Preşedintele american, Barack Obama, a salutat, într-o convorbire telefonică cu Angela Merkel, progresele înregistrate de Guvernul ucrainean în implementarea Acordului de la Minsk, dar a precizat că acum este şi rândul Rusiei să ia măsuri.
În cadrul unei întâlniri cu preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a acuzat, joi, Rusia pentru intensificarea violenţelor şi a cerut Uniunii Europene să prelungească sancţiunile împotriva Rusiei.
Preşedintele Comisiei Europene a spus că ambele părţi trecute să respecte Acordul de la Minsk, precizând că se adresează în special Moscovei.
Sursa> euroactiv.ro