Președintele guvernului catalan, Carles Puigdemont, a declarat că regiunea catalană nu va accepta niciodată planul Madridului de a reduce autonomia și puterea regională, în semn de răspuns la decizia guvernului spaniol de a declanșa procedurile pentru activarea articolului 155 din Constituție, o premieră de la reinstaurarea regimului democratic în 1975, care prevede suspendarea autonomiei Cataloniei, organizarea alegerilor regionale și transferarea puterilor administrației catalane către guvernul de la Madrid.
Într-o declarație publică, el a descris poziția guvernului spaniol drept cel mai grav atac împotriva instituțiilor din Catalonia de la dictatura Franco, potrivit BBC.
Puigdemont a precizat că va convoca o sesiune plenară în Parlament în zilele următoare pentru a răspunde cererii de activare a articolului 155 din Constituție, potrivit El Pais.
Adresându-se cetățenilor europeni în limba engleză, el a adăugat că valorile fondatoare ale Uniunii Europene sunt “în pericol în Catalonia”.
Discursul lui Puigdemont survine și după ce acesta a participat alături de sute de mii de manifestanți catalani, care au umplut sâmbătă centrul Barcelonei pentru a cere independența după ce guvernul central a solicitat destituirea executivului catalan.
Spania a declanșat sâmbătă procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei, prin activarea articolului 155 al Constituției, care permite suspendarea autonomiei politice a Cataloniei, după ce liderul catalan Carles Puigdemont a amenințat că parlamentul regional ar putea să voteze o declarație oficială de independență dacă Madridul nu acceptă să poarte negocieri.
Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a anunțat sâmbătă decizia guvernului său de a declanșa articolul 155, marcând astfel o acțiune fără precedent de suspendare a independenței Cataloniei,
Mai mult, șeful guvernului spaniol a anunțat organizarea de alegeri regionale în Catalonia în termen de șase luni, precizând că puterile administrației catalane vor fi transferate guvernului central.
Pasul fără precedent de confiscare a puterilor de la guvernul separatist a venit după ce președintele catalan Carles Puigdemont, la începutul acestei luni, a solicitat mandatul de a declara independență.
Măsurile trebuie aprobate acum de Senat, votul fiind programat pentru 27 octombrie.
Guvernul spaniol anunțase încă de joi că va continua procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei prevăzută la articolul 155 din Constituție, estimând că liderul separatist nu a reinstalat ordinea în regiune, ci a agravat și mai mult o criză care amenință stabilitatea Spaniei.
De altfel, Guvernul spaniol și opoziția socialistă (PSOE) au convenit ca în ianuarie 2018 să fie organizate alegeri regionale în Catalonia, în cadrul setului de măsuri extraordinare menite să impună temporar administrarea directă a regiunii.
Criza din Spania dintre guvernul de la Madrid și autoritățile secesioniste din Catalonia, cea mai gravă după tentativa de lovitură de stat din 1981, a debutat pe 1 octombrie, atunci când administrația regională a desfășurat un referendum pentru independență fără liste electorale, fără observatori și care a fost declarat anticonstituțional de justiția spaniolă. 90.18% dintre cei prezenți la urne au votat pentru independență atunci într-un plebiscit desfășurat în afara normelor legale spaniole și care s-a soldat cu intervenții ale forțelor de ordine și ciocniri cu cetățenii.
Sursa: caleaeuropeana.ro