Să trăim ca-n Europa!

Primul producător agricol din Găgăuzia a fost certificat GLOBALG.A.P., ceea ce-i permite să exporte în statele UE

Primul producător agricol din Găgăuzia a fost certificat GLOBALG.A.P., ceea ce-i permite să exporte în statele UE

19/08/2020
|
0 Comments
|

Prima companie agricolă din UTA Gagauz-Yeri va fi certificată GLOBALG.A.P. pentru producerea prunelor, demonstrând respectarea bunelor practici agricole și a cerințelor de siguranță a alimentului în procesul de producere și gestiune post-recoltare a fructelor, transmite MOLDPRES.

De asemenea, compania va fi certificată GLOBALG.A.P./GRASP, care este un standard adițional, ce confirmă responsabilitatea socială a companiei față de personal. Recent, compania a fost auditată de un organism de certificare internațional, iar în următoarele zile urmează să obțină certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP. În implementarea standardelor GLOBALG.A.P. și GRASP gospodăria agricolă a fost susținută de proiectul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Regională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM).

Compania Chehlebar din municipiul Comrat produce prune soiurile Stanley, Prezident, Kabardinskaia ranniaia și Empress, pe o suprafață de circa 37 de hectare. Decizia de a se alinia standardelor GLOBALG.A.P. și GRASP a fost luată la începutul anului curent pentru a confirma că prunele produse sunt conforme standardelor de calitate internaționale și sigure pentru consum și pot fi comercializate pe orice piață de export. „Deși în acest an condițiile climaterice au compromis recolta și calitatea prunelor, compania Chehlebar consideră că certificatul GLOBALG.A.P. și GRASP îi va permite să inițieze negocieri cu comercianții internaționali pentru recoltele de prune din anii viitori”, au explicat surse de la USAID.

Respectarea standardelor GLOBALG.A.P. constituie o cerința obligatorie pentru fermierii orientați spre export către țările membre ale UE. GLOBALG.A.P. cuprinde întregul proces de producție, începând de la selectarea terenului agricol și până la livrarea pe piață a produselor agricole. Implementarea standardului GLOBALG.A.P. asigură cumpărătorul că fructele și legumele sunt sigure pentru consum, prin minimizarea efectelor negative asupra mediului, utilizarea rațională a produselor de uz fitosanitar, abordarea responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor etc.

În Republica Moldova cerințele standardului GLOBALG.A.P.  sunt implementate de peste 15 ani, iar de atunci circa 70 de producătorii agricoli au fost certificați, majoritatea dintre ei și-au reconfirmat în fiecare an conformitatea la cerințele respective. În anul curent, cu suportul USAID/APM, alți 19 agricultori implementează standardul GLOBALG.A.P. în procesul de producere a fructelor și strugurilor de masă și intenționează să obțină certificatul internațional.

Sursa:Deschide.md