Președintele Consiliului European, Charles Michel, a propus joi, în mod oficial, un tratat internațional privind pandemiile în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, în cadrul unui mesaj video adresat la sesiunea specială a Adunării Generale a ONU, reuniunea având ca temă răspunsul la pandemia COVID-19.
“Numărul epidemiilor s-a înmulțit în ultimele decenii”, a spus președintele Michel.
“Am știut că lumea nu este imună la o pandemie majoră. Cu toate acestea, am fost luați prin surprindere. Aceasta este o formă de eșec și va trebui să învățăm lecțiile și să tragem concluziile“, a completat el
Atunci când se confruntă cu viitoare pandemii, un tratat internațional, ancorat în mobilizare colectivă și solidaritate, ar permite comunității internaționale să anticipeze mai bine, să se pregătească și să gestioneze viitoarele pandemii, informează Consiliul European într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Succesul acestei acțiuni colective a fost demonstrat în dezvoltarea de vaccinuri sigure și eficiente într-un timp record.
Președintele Michel a enumerat o serie de domenii pe care un astfel de tratat le-ar putea aborda: monitorizarea riscurilor; o mai bună finanțare și coordonare a cercetării; un sistem mai eficient de alerte și schimb de informații; îmbunătățirea accesului la asistență medicală; reziliență: consolidarea sistemelor de sănătate și asigurarea lanțurilor de aprovizionare.
“Obiectivul este să ne descurcăm mai bine. Pentru a avea rezultate mai bune în toate domeniile în care recunoaștem este în interesul nostru să consolidăm cooperarea.”
Președintele Michel a vorbit cu directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Președintele Michel a reafirmat că OMS este piatra de temelie a cooperării internaționale împotriva pandemiilor, iar acest tratat ar completa și întări eforturile.
Charles Michel a anunțat, de asemenea, că a trimis scrisori către toți liderii G20 și G7 pentru a-și prezenta propunerea. Alte organizații și agenții internaționale relevante ar trebui, de asemenea, să fie implicate în acest proces.
Sursa: caleaeuropeana.ro