Premierul Moldovei Pavel Filip a discutat la Kiev cu omologul său ucrainean Volodimir Groisman despre introducererea pină la sfirsitul anului a unor controale comune la câteva puncte de trecere a graniței, inclusiv la cel puțin unul care se află pe segmentul transnistrean al frontierei. Aceste puncte de frontiera ar putea fi Cuciurgan – Pervomaisk, Maiaki – Palanca – Udobnoie, pe teritoriul Republicii Moldova și Reni – Giurgiulești, pe teritoriul Ucrainei.
Potrivit premierului moldovean, întrevederea de luni e un bun prilej de a trasa noi perspective pentru dezvoltarea cooperării între cele două state. „Suntem gata să cooperăm strâns şi în continuare pentru a ne mişca mai uşor şi mai rapid în direcţia integrării europene, care este opţiunea comună a ţărilor şi popoarelor noastre”, a spus Pavel Filip.
Preşedintele Petro Poroşenko a afirmat că autorităţile de la Kiev doresc un dialog constructiv, care să pornească de la promovarea intereselor cetăţenilor celor două state:
„Relaţiile diplomatice bilaterale sunt la un nivel înalt, suntem sinceri, avem încredere şi suntem recunoscători Republicii Moldova pentru susţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”.
Poroşenko a mai spus și că Ucraina susţine eforturile Republicii Moldova de a soluţiona conflictul transnistrean pe cale paşnică şi în interesul cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului:
„Doar acţiunile hotărâte şi comune vor restaura integritatea teritorială a Republicii Moldova. Vreau să vă asigur ferm că Ucraina susţine Moldova şi va face tot posibilul ca integrarea teritorială, independenţa şi suveranitatea ţării să fie intacte. Acest sprijin include şi discuţii în formatul „5+2”, în care Ucraina se va implica activ şi hotărât. Noi suntem martori ai unor încercări de a stârni ura interetnică şi interpersonală în spaţiul de la estul Ucrainei până la Nistru. E greu să ne imaginăm unde ar fi ajuns focul războiului, dacă soldaţii ucraineni nu şi-ar fi manifestat eroismul şi perseverenţa. Acum un sfert de secol Moldova trebuia să facă faţă unei provocări similare, când a pierdut o parte din teritoriul său suveran.”
Pavel Filip a spus că Republica Moldova susţine soluţionarea pe cale paşnică şi diplomatică a crizei din Donbas şi Crimeea, reconfirmând disponibilitatea executivului de la Chişinău de a oferi în continuare asistenţa necesară pentru organizarea odihnei şi reabilitării copiilor, care au avut de suferit de pe urma conflictului armat din regiunile de est ale Ucrainei. Interlocutorii au discutat şi despre intensificarea cooperării la frontieră, aşa cum a declarat premierul Pavel Filip:
„Domnul preşedinte, dar şi prim-ministrul Groisman au reconfirmat disponibilitatea reciprocă de a continua eforturile, în vederea efectuării controlului în comun la punctele de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisc, Palanca, Maiaki-Udobnoe, dar şi Giurgiuleşti-Reni. Am discutat şi despre deschiderea podului Unguri-Broniţa pentru circulaţia autoturismelor şi transportului de pasageri.”
Parlamentarul Eugen Carpov, fost vicepremier pentru Reintegrare, a declarat Europei Libere că este vital necesar ca Republica Moldova să-şi controleze toate frontierele:
„Pentru prima etapă grănicerii noştri trebuie să se afle pe partea ucraineană, pentru că altfel nu este posibil, şi să efectueze împreună cu partenerii europeni controlul traficului de pasageri, mărfuri, autoturisme care traversează această frontieră. Aceasta este prima etapă, după care şi controlul vamal trebuie să efectueze acelaşi lucru. Şi atunci, indiferent de voinţa autorităţilor separatiste din regiunea transnistreană, Republica Moldova va avea control asupra întregii frontiere pe care trebuie să o gestioneze.”
Europa Liberă: Ce reacţii pot avea autorităţile de la Tiraspol referitor la această înţelegere?
Eugen Carpov: „Eu sunt convins că autorităţile sau structurile nerecunoscute de la Tiraspol vor protesta, vor veni cu afirmaţii sau cu declaraţii. Cred că vor fi sprijiniţi şi de autorităţile din Federaţia Rusă, pentru că joacă în tandem în permanenţă. Dar noi trebuie să vedem care sunt priorităţile pentru Republica Moldova. Şi atâta timp cât găsim înţelegere cu partenerii din Ucraina, noi trebuie să realizăm aceşti paşi. Pentru că este vital necesar ca Republica Moldova să îşi controleze toate frontierele.”
Alte subiecte de pe agenda discuţiilor de la Kiev ale primului ministru Pavel Filip au fost relaţiile economice bilaterale şi protejarea mediului de pe râul Nistru.
Sursa: europalibera.org