Într-un raport adoptat joi, cu 483 de voturi pentru, 73 împotrivă și 133 de abțineri, Parlamentul European salută angajamentul Bosniei și Herțegovinei de a avansa pe drumul său spre UE, dar cere reforme substanțiale suplimentare, informează un comunicat de presă.
Reacționând la rapoartele Comisiei 2019-2020 privind Bosnia și Herțegovina, deputații europeni solicită Consiliului European să continue să sprijine perspectiva europeană a Bosniei și Herțegovinei, ” incluzând trimiterea unui mesaj politic pozitiv privind acordarea statutului de candidat”.
Europarlamentarii recunosc pașii făcuți de Bosnia și Herțegovina pentru a aborda aspectele cheie ale avizului Comisiei privind cererea de aderare a țării la UE, dar reamintesc că funcționarea eficientă a instituțiilor democratice independente și responsabile este o condiție prealabilă pentru a avansa în procesul de integrare în UE, inclusiv pentru obținerea statutului de candidat. Reformele în domeniul funcționalității democratice, al statului de drept, al drepturilor fundamentale și al administrației publice sunt esențiale, adaugă ei.
„Bosnia și Herțegovina se află în inima Europei, iar diversitatea sa se află în centrul ADN-ului european. Sunt necesare reforme suplimentare, pe baza progreselor modeste înregistrate până în prezent. Susținem un dialog incluziv care să implice reforme care vor permite Bosniei-Herțegovina să avanseze pe drumul său european și să obțină statutul de candidat. Acest lucru este posibil numai prin afirmarea naturii pluraliste a Bosniei și Herțegovinei, asigurând în același timp o democrație funcțională în care toate popoarele și toți cetățenii sunt egali!“, a declarat raportorul Paulo Rangel (PPE, Portugalia).
Având în vedere încercările de subminare a statalității și a valorilor constituționale ale țării, Parlamentul își exprimă sprijinul ferm pentru suveranitatea, integritatea teritorială și independența Bosniei și Herțegovinei, reamintind că drumul spre aderarea la UE depinde de o pace durabilă, de stabilitate și de o reconciliere semnificativă care să susțină caracterul democratic și multicultural al Bosniei și Herțegovinei.
Reformele constituționale și electorale
Deputații europeni subliniază că Bosnia și Herțegovina trebuie să abordeze deficiențele din cadrul său constituțional și să avanseze cu reformele pentru a transforma țara într-un stat pe deplin funcțional și incluziv.
De asemenea, raportul solicită autorităților să reia negocierile incluzive privind reforma electorală, eliminând toate formele de inegalitate și discriminare în procesul electoral. Raportul subliniază faptul că acordul la care s-a ajuns în ceea ce privește alegerile din Mostar a permis cetățenilor orașului să voteze la alegerile locale din 2020 pentru prima dată din 2008.
Presiunea migratorie
Îngrijorați de creșterea presiunii migratorii care a dus la o situație umanitară gravă, deputații europeni solicită un răspuns coordonat, strategic și la nivel național, pentru a îmbunătăți gestionarea frontierelor și pentru a construi o capacitate de primire adecvată în întreaga țară. Pentru a combate mai eficient criminalitatea transfrontalieră, este esențială o cooperare mai strânsă cu țările vecine și cu agențiile UE relevante, mai subliniază deputații europeni.
SURSA:caleaeuropeana.ro