Membrii Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Parlamentului European au dezbătut în cadrul ședinței din 4 martie concluziile celor cinci observatori care au analizat alegerile parlamentare din R. Moldova. În timp ce unii europarlamentari susțin că alegerile au fost libere, alții critică situația din R. Moldova și susțin că asistența-macrofinanciară trebuie suspendată în continuare.
Europarlamentara germană Rebecca Harms, care a condus echipa de observatori, a declarat în cadrul ședinței că majoritatea aspectelor alegerilor au fost administrate transparent.
„Autoritățile au cooperat, fiind conștiente că alegerile parlamentare sunt un test pentru reluarea asistenței macrofinanciare și viitoarea cooperare”, a spus europarlamentara.
Harms a mai subliniat că prezența scăzută a cetățenilor la vot ar putea semnala neîncrederea alegătorilor în instituțiile de stat. Totodată, procedura de vot ar fi fost confuză pentru mai mulți cetățeni, în contextul în care alegerile au avut loc în aceeași zi cu un referendum consultativ.
„Am fost șocați de autoritățile care transportau locuitorii din stânga Nistrului către secțiile de votare. Au existat și afirmații că unii dintre ei primiseră bani”, a mai adăugat Harms.
Cristian Preda, euparlamentar în cadrul Grupului Partidului Popular European a declara însă că modul în care s-au desfășurat alegerile nu reprezintă o îmbunătățire democratică.
„Consider că trebuie nu doar să menținem suspendarea ajutorului bugetar, dar și să introducem sancțiuni pentru oligarhii responsabili de corupția din R. Moldova, care controlează Guvernul”, a spus europarlamentarul român.
Preda a fost însă contrazis de eurodeputatul PSD, Andi Cristea: „Politica contează mereu în R. Moldova când vine vorba de alegeri. Dacă în 2014 nu era un guvern care privea spre vest, la momentul ăsta nu am avea nici un acord de asociere semnat cu UE. Modul și rezultatele alegerilor au contrazis critica la adresa sistemului electoral mixt”.
Petras Auštrevičius, europarlamentar ALDE, raportor pentru R. Moldova în cadrul Parlamentului European a menționat însă că imaginea alegerilor parlamentare nu este nici neagră, nici albă: „Nu trebuie să facem o evaluare prematură în legătură cu aceste alegeri.
Un alt europarlamentar din cadrul Partidului Popular European, Joachim Zeller a subliniat și el faptul că alegătorii s-au prezentat într-un număr mai mic la urnele de vot și a criticat faptul că cetățenii au fost transportați organizat la secțiile de votare: „Este greu să continuăm cu acordul de asociere cu Moldova, dar trebuie să vedem cum evoluează lucrurile și să acordăm sprijinul opoziției democratice”.
În luna iulie2018, cu votul a 343 de europarlamentari, în Parlamentul European a fost adoptată o Rezoluție referitoare la criza politică din Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale de la Chișinău. Parlamentul European și-a reiterat prin intermediul Rezoluției îngrijorarea cu privire la concentrarea puterii politice și economice în mâinile unui grup restrâns de persoane, deteriorarea statului de drept, a standardelor democratice și a respectării drepturilor omului, politizarea excesivă a instituțiilor statului, corupția sistemică, anchetarea insuficientă a fraudei bancare din 2014, și pluralismul limitat al mijloacelor de informare în masă.
Sursa:zgd.md