Să trăim ca-n Europa!

Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvernul roman privind modificarea Codurilor Penale a fost publicata in Monitorul Oficial si intra in vigoare in 10 zile

Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvernul roman privind modificarea Codurilor Penale a fost publicata in Monitorul Oficial si intra in vigoare in 10 zile

01/02/2017
|
0 Comments
|

Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvernul Grindeanu marţi seară privind modificarea codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial.

Articolul 297 din Codul penal care defineşte abuzul în serviciu va avea următorul cuprins: „1 – fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii expres dintr-o lege, ordonanţă sau o Odonanţă de Urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă„.

Acelaşi articol modificat din Codul penal prevede că aceste dispoziţii „nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”. Mai exact, ministrul Justiției, Florin Iordache, cel care a inițiat proiectul, nu va putea fi cercetat de procurori pentru o posibilă infracțiune de favorizare a făptuitorului.

În Ordonanţa de Urgenţă este introdus și un nou alineat la articolul 290 conform căruia „denunţul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei prevăzute de legea penală”.

inistrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat marți seară că Guvernul a adoptat cele două ordonanţe privind graţierea şi modificările Codului Penal şi a celui de Procedură Penală. Acesta a precizat că nu vor beneficia de graţiere cei condamnaţi pentru fapte de corupţie

„La abuz în serviciu, acea plângere prealabilă pe care cetăţenii au invocat-o a fost eliminată. Cuantumul a rămas în valoare de 200.000 de lei. Ce e sub 200.000, nu e sancţionat penal dar paguba se recuperează“, a spus Iordache despre abuzul în serviciu.

Proiectul de OUG iniţial, care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală, lua în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.

După adoptarea acestei ordonanțe, peste 15.000 de persoane au ieșit în Piaţa Victoriei din București. Proteste sunt și în marile orașe ale țării. La Cluj-Napoca sunt peste 10.000 de oameni în stradă. Mii de oameni protestează și la Timișoara, Iași sau Ploiești.

Ordonanța a fost criticată dur și de șefii din justiție. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat că ordonanţa de urgenţă prin care sunt modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală sunt ofensatoare pentru autoritatea judecătorească şi că este nevoie ca ordonanţa să fie atacată la Curtea Constituţională.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, pentru news.ro, că ordonanţa va afecta grav lupta anticorupţie, urmărindu-se ca toţi funcţionarii publici de rang înalt să fie scăpaţi de răspundere penală pentru abuz în serviciu.

Sursa:europaef.ro