„Este în interesul Uniunii Europene să aibă o vecinătate estică solidă (…) și prin asta înțelegem și prosperitate economică, stabilitate și securitate chiar în timpuri de criză, ca acum” a declarat joi președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. La o conferință de presă organizată după summit-ul Uniunii Europene cu țările din Parteneriatul Estic, organizată prin videoconferință, von der Leyen a reamintit că stabilitatea țărilor din Parteneriat se bazează pe „respectarea drepturilor omului, pe democrație și domnia legii”.
Acum, accentul trebuie să se pună, în plus, pe digitalizare și protecția mediului, două din prioritățile Uniunii Europene. Von der Leyen a promis totodată că UE va continua să sprijine proiecte concrete care să servească direct interesele cetățenilor din țările Parteneriatului. „Am făcut asta timp de mai bine de zece ani și astăzi UE este structura internațională care se bucură de cea mai mare încredere în toate cele 6 țări din Parteneriatul Estic” a mai declarat președinta Comisiei Europene.
Uniunea Europeană a decis deja să deblocheze aproape trei miliarde de euro pentru a ajuta cele șase țări ale parteneriatului – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina – , dar și alte țări vecine de la Marea Mediterană să iasă cu bine din criza economică și socială declanșată de pandemia de coronavirus. Fondurile din cadrul ajutorului macro-financiar (macro-financial assistance, MFA) vor fi acordate sub formă de împrumut pentru 12 luni, în condiții favorabile, pentru acoperirea nevoilor urgente. Acestea vor fi combinate cu împrumuturile deja anunțate ale Fondului Monetar Internațional (FMI).
UE a alocat deja, în martie, alte 140 milioane de euro țărilor din Parteneriatul Estic pentru „nevoile cele mai urgente” legate de epidemia de coronavirus, urmate de alte până la 700 de milioane de euro, care vor fi direcționate spre atenuarea impactului social-economic al crizei COVID-19 în țările Parteneriatului Estic.
SURSA: europalibera.org