Autoritățile de la Chișinău spun că până acum nu există un raport clar despre depozitul de muniții de la Cobasna și că o inspecție efectivă acolo, inclusiv cu participarea OSCE, ar putea clarifica situația. Potrivit Cristinei Lesnic, viceprim-ministru pentru reintegrare, Chișinăul a cerut o astfel de inspecție anul trecut, doar că fără succes.
„Aceste muniții pot provoca o situație de criză și este important să verificăm cum pot reacționa autoritățile constituționale pentru a asigura securitatea. Cred că o inspecție efectivă, cu participarea persoanelor interesate, inclusiv OSCE, ar putea asigura că lucrurile sunt corect administrate și ne va ajuta să cunoaștem ce am putea face cu muniția care nu mai corespunde criteriilor de întreținere”, a declarat Cristina Lesnic la conferință de presă comună, sâmbătă, cu reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, transmite IPN.
Viceprim-ministrul pentru reintegrare a mai spus că în discuțiile cu Franco Frattini, a reiterat că nu trebuie admisă nicio acțiune unilaterală care vine să obstrucționeze lucrurile făcute pentru oameni. De asemenea, a fost abordată problema localității Varnița, după ce pe 25 ianuarie , liderul de la Tiraspol a semnat o decizie în care se spune că Varniţa s-ar afla temporar sub controlul Republicii Moldova. „Este un subiect sensibil și necesită imediată implicare”, a spus Cristina Lesnic.
La rândul său, reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, a declarat că se lucrează la organizarea unei vizite la Cobasna a mediatorilor și observatorilor în procesul de reglementare transnistreană. Anul trecut nu s-a reușit acest lucru. Potrivit lui Franco Frattini, acel depozit conține muniții învechite, care nu pot fi transportate în altă parte pentru a fi distruse și care prezintă pericol pentru oameni.
Franco Frattini a mai spus că în discuțiile care urmează să le aibă cu decidenții de la Tiraspol va aborda subiectul localității Varnița, situația depozitului de armament de la Cobasna, dar și subiectul procedurilor de adopție din stânga Nistrului. „Am înțeles că sunt cazuri când procedurile nu sunt respectate în ceea ce privește despărțirea de frați, familii biologice. Vom monitoriza acest lucru, așa ca procedurile să fie aproape de standardele internaționale”, a spus reprezentantul OSCE.
Reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, efectuează o vizită în Republica Moldova pe 10 și 11 mai. Oficialul are planificate întrevederi cu negociatorii de la Chișinău și Tiraspol.
Sursa: ipn.md