Negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru relațiilor post-Brexit, Michel Barnier, a reiterat apelul său la adresa Regatului Unit de a obține un acord până la finalul lunii octombrie privind relațiile viitoare, după ce o nouă rundă de negocieri care a avut loc săptămâna trecută s-a încheiat fără rezultate semnificative, anunță Reuters, citat de Agerpres.
”Dacă vrem să ratificăm un nou tratat într-o manieră sigură înainte de finalul anului, atunci trebuie să avem un acord până în jurul datei de 31 octombrie”, a declarat Michel Barnier la o conferinţă a federaţiei patronatului francez, desfăşurată în apropiere de Paris, într-o încercare a evita repetarea scenariului din prima etapă de negocieri, când acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană a fost respins de mai multe ori de Parlamentul britanic și a fost nevoie de modificări ale prevederilor acestuia pentru a primi, în cele din urmă, undă verde.
”Cei care sperau ca negocierile să avanseze rapid în această săptămână vor fi dezamăgiţi. Şi din păcate şi eu sunt dezamăgit şi îngrijorat, dar şi surprins”, a spus Barnier.
”Negociatorii britanici nu au arătat dorinţă reală de a avansa în chestiuni de importanţă fundamentală pentru Uniunea Europeană şi acest lucru în pofida flexibilităţii pe care am manifestat-o în ultimele luni”, a adăugat reprezentantul UE.
De altfel, Germania a exclus de pe agenda unei reuniuni de săptămâna viitoare a ambasadorilor statelor membre UE chestiunea legată de negocierile privind relația post-Brexit, anunță The Guardian.
Guvernul german, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, plănuia să discute despre Brexit în timpul reuniunii, dar a renunţat pentru că nu a avut loc ”un progres tangibil” în cadrul discuţiilor de săptămâna trecută, potrivit unui diplomat UE citat de publicaţie.
Oficialii europeni consideră că Guvernul britanic este dispus să riște o ieșire abruptă din perioada de tranziție post-Brexit, care se încheie la 31 decembrie 2020, și va încerca astfel să dea vina pe Bruxelles dacă tratativele pentru stabilirea unui acord eșuează.
”Absenţa progreselor în negocierile #Brexit este foarte îngrijorătoare. Regatul Unit trebuie să vină cu răspunsuri concrete. Franţa şi Germania sunt mobilizate pentru a proteja cu forţă interesele cetăţenilor noştri şi ale companiilor noastre. Nu poate exista un acces la piaţă fără respectarea regulilor noastre”, a postat pe Twitter secretarul de stat francez Clément Beaune, în franceză şi engleză.
Michael Roth, ministrul adjunct german pentru afaceri europene, a publicat pe Twitter acelaşi text, în germană şi engleză.
Negocierile între Bruxelles și Londra vor fi reluate la 7 septembrie și vor continua până la 2 octombrie, înaintea unui summit în cadrul căruia șefii de stat sau de guvern să valideze un posibil acord cu Londra.
Principalele divergenţe se referă la solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de liber schimb fără cote şi taxe vamale Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar pentru a evita o posibilă concurenţă neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană, şi dosarul pescuitului.
Bruxellesul doreşte un acord extins care să includă norme ale UE privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra ar vrea doar un acord clasic de comerţ liber.
Premierul britanic Boris Johnson a respins posibilitatea unei prelungiri a perioadei de tranziţie post-Brexit, Regatul Unit continuând să aplice până atunci regulile UE. Dacă până la finalul acestei perioade nu se va încheia un acord, relaţiile economice dintre UE şi Regatul Unit vor fi supuse exclusiv regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
Sursa: caleaeuropeana.ro