Să trăim ca-n Europa!

Negociatorii Statelor Unite și Rusiei se reunesc la Helsinki pentru a negocia prelungirea New START, ultimul pact major de dezarmare nucleară rămas în vigoare între cele două puteri

Negociatorii Statelor Unite și Rusiei se reunesc la Helsinki pentru a negocia prelungirea New START, ultimul pact major de dezarmare nucleară rămas în vigoare între cele două puteri

06/10/2020
|
0 Comments
|

Negociatori ruşi şi americani se reunesc luni în capitala Finlandei, Helsinki, pentru o nouă serie de convorbiri cu privire la controlul armelor nucleare, cele două puteri discutând despre viitorul tratatului New START, un pact care limitează armele nucleare strategice și a cărui valabilitate va expira în februarie 2021.

La reuniunea de la Helsinki, care se aşteaptă să dureze o zi, din partea SUA participă trimisul american pentru controlul armelor Marshall Billingslea, iar din partea Rusiei – viceministrul de externe Serghei Riabkov, au declarat oficiali finlandezi, citaţi de dpa, potrivit Agerpres.

Cele două părţi s-au reunit recent la Viena, în timp ce capitala finlandeză a găzduit o sesiune similară în 2017.

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto urmează să se întâlnească cu ambii negociatori în finalul discuţiilor lor, a declarat biroul preşedintelui.

Finlanda este un loc obişnuit pentru negocierile între SUA şi Rusia, după ce a găzduit un summit între preşedintele american Donald Trump şi preşedintele rus Vladimir Putin în 2018.

Niinisto se întâlneşte cu regularitate cu Putin şi s-a întâlnit cu Trump la Casa Albă.

La începutul anilor 1970, Finlanda a găzduit Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa (CSCE), care a avut ca rezultat semnarea în 1975 a Actului final de la Helsinki și care, ulterior, a determinat, crearea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Până recent, SUA au condiţionat semnarea unui nou acord cu Rusia în domeniul controlului armelor nucleare de participarea Chinei, pe care Washingtonul o acuză că dezvoltă în secret un arsenal nuclear de proporţii. După runda de consultări de la Viena, Statele Unite au declarat că sunt de acord să prelungească tratatul New START cu Rusia, dacă Moscova acceptă să supună unui control transparent armele care nu sunt acoperite în prezent de tratat.

New START – intrat în vigoare în 2010 şi care limitează numărul focoaselor nucleare operaţionale (instalate pe rachete, pe submarine şi bombardiere) la 1.550 pentru SUA şi Rusia – este ultimul pact major de dezarmare nucleară rămas în vigoare între cele două puteri.

Pe de altă parte, tensiunile în escaladare privind o nouă cursă a înarmărilor au prins contur după ce SUA și Rusia s-au retras din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare, încheiat în 1987 și care interzicea producerea armelor nucleare cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.000 de km. SUA și NATO au acuzat Federația Rusă că noua sa rachetă SSC-8 este mobilă, ușor de transport, dificil de detectat și capabilă să lovească orice oraș european, în timp ce Moscova a spus că raza sa de acțiune este de 480 km, sub limita minimă de 500.

Un raport realizat anul acesta de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) arată că Tratatul New START privind reducerea armelor strategice a permis reducerea numărului total de focoase nucleare. Din 13.400 de astfel de arme la nivel mondial, SUA și Rusia dețin 90% (aproximativ 12.000), urmate fiind de China (320), Franța (290), Marea Britanie (215), Pakistan (160), India (150) și Israel (90).

 

Sursa: caleaeuropeana.ro