Moldova poartă discuții, în paralel, cu reprezentanții Gazprom, dar și cu autoritățile din România, pentru asigurarea volumului necesar de gaz pentru țara noastră, la un preț cât mai avantajos. Informația a fost confirmată pentru NM de către Alina Merlici, consiliera ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, după ce portalul economic Financial Times a publicat un articol despre negocierile Chișinăului cu Bucureștiul. Jurnaliștii britanici scriu că Moldova a cerut ajutor de la UE, întrucât autoritățile nu și-ar dori să încheie un acord nou cu Gazpromul la prețurile actuale de piață și ar negocia livrarea gazului din România.
Potrivit jurnaliștilor FT, Chișinăul a rugat țările UE să asigure livrarea de urgență a gazului în Moldova, după ce Gazpromul a micșorat volumul oferit malului drept al Nistrului. Autoritățile ar intenționa să încheie un acord cu România, întrucât nu ar vrea să semneze un contract cu Gazprom la prețul actual de piață al gazelor, scrie portalul economic, cu trimitere la două surse care ar fi participat la negocieri. Reprezentanții Gazprom nu au răspuns solicitării jurnaliștilor FT de a comenta informația
Contactată de NM, consiliera vicepremierului Andrei Spînu a declarat: „După cum a menționat și dl ministru ieri, examinăm posibilitatea de a avea alternative și din UE, profitând de oportunitatea gazoductului Iași-Ungheni. Avem această libertate, doar că analizam prețurile”.
La precizarea NM dacă autoritățile negociază cu România și cu Gazprom în paralel, pentru a analiza posibilitatea obținerii unui preț cât mai avantajos, Alina Merlici a răspuns: „Este necesar să avem ambele alternative funcționale: și Rusia, și UE. Nu cred că trebuie de făcut speculații până nu avem acele decizii definitive. Mai ales că, la final de octombrie, trebuie să venim cu o decizie pe contractul cu Gazprom”.
***
Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz urma să expire în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună, însă la un preț de $790 pentru 1000m3 de gaz, și nu de $200, cum prevedea acordul precedent. Totuși, viceministrul Andrei Spînu a dat asigurări că pentru consumatori nu se va face simțită modificarea de preț.
Pe 11 octombrie, în urma discuțiilor cu reprezentanții Gazprom din cadrul Forumului Internațional al Gazelor, care s-a desfășurat la Sankt Petersburg, ministrul Andrei Spînu a susținut o conferință de presă. Oficialul a precizat că prețul stabilit pentru luna octombrie ar fi „nejustificat și nerealist” pentru Moldova. De asemenea, acesta a menționat că se caută soluții alternative.
„Suntem implicați cu partenerii de dezvoltare pentru a identifica soluții de alternativă de livrare a gazelor, în caz că vom ajunge la acest scenariu. Pregătim procesul de pregătire a combustibilului de rezervă, fiind gata să folosim combustibil alternativ și la necesitate să reducem consumul de gaze. Acestea sunt măsuri de rezervă firești în condițiile actuale”, a declarat Spînu.
Pe 4 octombrie, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că gazoductul Iași-Ungheni a devenit funcțional: „Țara noastră trebuie să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze, iar această conductă ne oferă această șansă. Lucrările gazoductului au fost finalizate pe ambele părți, dealtfel, și planificăm oportunitatea de a livra gaze prin această conductă în perioada următoare”, a menționat vicepremierul.
Anterior, vicepremierul Andrei Spînu a precizat că prețul pe care l-ar putea obține Moldova din România nu este mai avantajos decât cel oferit de Gazprom: „Prin acest gazoduct vor putea fi livrate gaze în Republica Moldova. Discuția la moment nu este pe unde vin gazele, ci prețul acestor gaze. Prețul la gaze și în România este mai mare decât cel pe care îl vom avea în luna octombrie. Chiar dacă gazele vor veni din România, prin această conductă, nu înseamnă că vom avea un preț mai mic la gaze pentru țara noastră”.
Conducerea Moldovagaz a confirmat că, în prezent, malul drept al Nistrului primește cu circa 35% mai puțin gaz decât volumul necesar și a îndemnat consumatorii să reducă cheltuielile. Totodată, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan a anunțat că ar putea reduce volumul livrării energiei electrice pe malul drept al Nistrului. Vicepremierul Andrei Spînu a dat asigurări că nu există niciun risc pentru consumatori.
SURSA: newsmaker.md