Moldova a devenit a 38-a țară care semnează Acordul privind achizițiile publice comune în domeniul sănătății. Documentul a fost semnat în cadrul unei vizite oficiale la Chișinău a Comisarei pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides. Moldova este la acest moment cea de-a șasea țară candidată la UE care a încheiat Acordul.
Acordul privind achizițiile comune este un mecanism juridic și operațional care permite țărilor participante să-și unească forțele în fața unei amenințări grave la adresa sănătății și să achiziționeze în comun bunuri esențiale, precum medicamente și echipamente medicale. De exemplu, în timpul pandemiei COVID-19, acesta a permis țărilor participante să achiziționeze în condiții echitabile echipamente de protecție personală, ace și seringi pentru vaccinarea împotriva COVID-19, ventilatoare și medicamente.
Participarea la Acordul privind achizițiile publice comune permite unei țări să beneficieze de puterea de cumpărare combinată a statelor membre ale UE și a statelor participante, facilitând acces și securitate sporită privind furnizarea de contramăsuri medicale în cazuri de urgență în domeniul sănătății prin partajarea nevoilor și crearea de economii de scară. Acordul privind achizițiile publice comune îmbunătățește, de asemenea, gradul de pregătire al țărilor participante în cazul bolilor transfrontaliere grave, prin încheierea contractelor pentru contramăsurile medicale esențiale înainte de apariția unor focare majore.
Cel mai recent, Comisia a semnat un contract-cadru comun de achiziții publice pentru furnizarea a până la 665 000 de doze de vaccin împotriva gripei zoonotice (gripă aviară) de la producătorul de vaccinuri Seqirus, cu o opțiune de suplimentare pentru alte 40 de milioane de doze. Acest contract, care vizează prevenirea gripei aviare, garantează că țările participante au acces la contramăsuri medicale în caz de necesitate.
Comisia gestionează în strânsă colaborare cu țările participante procedurile de achiziții publice din cadrul Acordului privind achizițiile publice comune. Aceste țări pot achiziționa apoi produsele contractate în funcție de necesități, prin intermediul bugetelor naționale proprii.
Stella Kyriakides, Comisara pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, a declarat: „În ultimii cinci ani, Acordul privind achizițiile publice comune a devenit un instrument esențial care le permite cetățenilor noștri să acceseze produse medicale esențiale în perioade de criză. Astfel, acesta permite, de asemenea, țărilor participante să fie pregătite și să răspundă amenințărilor transfrontaliere grave în domeniul sănătății. Prin intermediul acestui mecanism, UE, Spațiul Economic European și țările candidate demonstrează că suntem mai puternici atunci când lucrăm împreună ca o Uniune Europeană a Sănătății, pentru ca sănătatea a aproape 480 de milioane de cetățeni să fie protejată atunci când aceștia se confruntă cu o situație de urgență. Sunt bucuroasă că Moldova a semnat astăzi acest Acord și că se alătură forțelor noastre. Suntem pregătiți să sprijinim Moldova în implementarea și valorificarea acestuia.”
Ala Nemerenco, Ministra Sănătății, a declarat: „Acordul ne permite să avem acces la acele medicamente care nu se regăsesc aici în Republica Moldova și, de asemenea, să coborâm prețurile de procurare deoarece suntem o țară mică și uneori pentru companii nu există interes de a participa la achizițiile care le lansăm noi. Achizițiile comune de medicamente sunt de fapt un pas important care deja demonstrează că suntem o mică parte a Uniunii Europene, chiar și până la documentul de semnare a aderării.”
Acordul privind achizițiile publice comune este un mecanism juridic și operațional care permite țărilor participante să își unească forțele în fața unei amenințări grave la adresa sănătății și să achiziționeze în comun bunuri esențiale, precum medicamente și echipamente medicale.
Sursa: Delegația UE în RM