Să trăim ca-n Europa!

Ministrul moldovean al apărării, despre aderarea la NATO: Pregătirea populației ar dura mult. Eu cred în apărarea colectivă fiindcă țările aliate sunt mai sigure

Ministrul moldovean al apărării, despre aderarea la NATO: Pregătirea populației ar dura mult. Eu cred în apărarea colectivă fiindcă țările aliate sunt mai sigure

11/08/2023
|
0 Comments
|

Țările membre ale NATO sunt mai sigure față de amenințările din exterior și asigură cetățenilor un mediu de securitate sporit, fapt care face ca societatea să se dezvolte, iar economia să se întărească, a declarat ministrul moldovean al apărării, Anatolie Nosatîi, în cadrul emisiunii ”Dialog Deschis”.

Nosatîi crede în principiul apărării colective al Alianței, însă spune că, pentru a adera la NATO, autoritățile de la Chișinău trebuie să modifice Constituția și să convingă societatea că acest pas este unul necesar, lucru care ar putea dura mult timp.

Ce ține de neutralitate, acest lucru depinde de mai mulți factori, în primul rând Constituția R. Moldova, pe urmă pregătirea populației pentru a accepta să trecem la integrarea în NATO, ceea ce, după părerea mea, ar dura mult. Dacă vreți să aflați părerea mea de cetățean, eu o să vă spun că eu, personal, cred în apărarea colectivă, fiindcă practica arată că în țările membre NATO nu a fost război. Ele sunt mai sigure față de pericolele și amenințările din exterior, asigură cetățenilor un mediu de securitate sporit, care face ca societatea să se dezvolte, iar economia să se întărească. Acesta ar fi un exemplu de analizat pentru mulți” a declarat Nosatîi.

Pentru a doua oară în istoria Alianței, liderii statelor membre ale NATO au adoptat o declarație finală a summitului lor, cel de la Vilnius din luna iulie, care conferă un paragraf distinct Republicii Moldova, într-un semnal de apropiere al Alianței Nord-Atlantice față de acest partener vulnerabil în fața amenințărilor Rusiei și a consecințelor determinate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Spre deosebire de paragraful distinct adoptat la summitul de la Varșovia în 2016, care confirma un sprijin pentru un viitor sigur și stabil al R. Moldova, paragraful de la Vilnius este unul mai angajant din perspectiva noilor realități geopolitice.

Reiterăm sprijinul nostru pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional și solicităm Rusiei să își retragă toate forțele staționate în regiunea transnistreană fără consimțământul Republicii Moldova“, au transmis cei 31 de șefi de state și de guverne din organizația euro-atlantică la paragraful al 81-lea al declarației summitului din capitala Lituaniei

Astfel, liderii statelor NATO afirmă își mențin cu fermitate sprijinul “pentru dreptul Moldovei de a-și decide propriul viitor și propriul curs al politicii externe, fără interferențe externe“, reconfirmând că respectă pe deplin neutralitatea constituțională a Moldovei.

NATO își intensifică sprijinul politic și practic pentru a consolida capacitatea de rezistență și a susține independența sa politică, având în vedere deteriorarea mediului de securitate“, se mai arată în declarația adoptată la summitul la care R. Moldova a fost reprezentată în premieră la nivel de ministru de externe.

Într-un mesaj clar de susținere, “aliații salută eforturile Moldovei de a promova reformele democratice și se angajează să sprijine Moldova pe măsură ce aceasta avansează în procesul de integrare europeană“.

“NATO va continua să ofere asistență practică prin intermediul pachetului consolidat de consolidare a capacităților de apărare, pe măsură ce Moldova depune eforturi pentru a-și consolida capacitățile de securitate și apărare și pentru a-și moderniza forțele armate”, au conchis aliații cu privire la Republica Moldova.

SURSA: caleaeuropeana.ro