Miniștrii afacerilor interne ai statelor membre s-au reunit ieri, 31 august, pentru a discuta despre evoluțiile din Afganistan, în special în ceea ce privește implicațiile legate de protecția internațională, migrație și securitate. Astfel, Consiliul UE a adoptat o declarație pe această temă, se arată în comunicatul oficial.
„Sunt foarte încântat că am dat dovadă de unitate și am convenit asupra unei declarații comune privind răspunsul unitar al UE la situația din Afganistan. UE își menține angajamentul de a sprijini afganii vulnerabili, în special femeile și copiii, atât în Afganistan, cât și în regiune. În același timp, suntem hotărâți să împiedicăm traficanții de persoane să exploateze această situație disperată prin coordonarea răspunsului nostru la orice mișcare de migrație ilegală și prin protejarea frontierelor externe ale UE”, a transmis Aleš Hojs, ministrul de interne al Sloveniei.
În declarație, miniștrii au subliniat faptul că evacuarea cetățenilor UE și, în măsura posibilităților, a cetățenilor afgani care au cooperat cu UE și cu statele sale membre, precum și a familiilor acestora, a fost efectuată cu prioritate și va continua.
Ca o prioritate imediată, UE va continua să se coordoneze cu partenerii internaționali, în special cu ONU și agențiile sale, în ceea ce privește stabilizarea regiunii și să se asigure că ajutorul umanitar ajunge la populațiile vulnerabile. De asemenea, UE se va angaja și își va consolida sprijinul pentru țările terțe, în special pentru țările învecinate și de tranzit, care găzduiesc un număr mare de migranți și refugiați.
De asemenea, UE va coopera cu aceste țări pentru a preveni migrația ilegală din regiune. Totodată, UE și statele sale membre sunt hotărâte să acționeze în comun pentru a preveni migrația ilegală la scară largă cu care s-au confruntat în trecut, prin pregătirea unui răspuns coordonat și ordonat.
Cu sprijinul Frontex, acestea rămân hotărâte să protejeze în mod eficient frontierele externe ale UE și să prevină intrările neautorizate, precum și să acorde asistență statelor membre cele mai afectate.
UE și statele sale membre vor face tot posibilul pentru a se asigura că situația din Afganistan să nu conducă la noi amenințări la adresa securității cetățenilor UE: „Trebuie depuse toate eforturile pentru a se asigura că regimul taliban încetează orice legături și practici cu terorismul internațional și că Afganistanul nu devine din nou un sanctuar pentru teroriști și grupuri de crimă organizată.”
Întreaga declarație a miniștrilor poate fi consultată aici.
Azi, 1 septembrie, deputații europeni din Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) vor dezbate, alături de reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Serviciului European de Acțiune Externă, ultimele evoluții din Afganistan.
Situația din Afganistan se va regăsi și pe agenda Comisiei LIBE din Parlamentul European. La dezbatere sunt invitați să prezinte ultimele evoluții ale crizei din Afganistan: Directorul General pentru Migrație și Afaceri Interne din Comisia Europeană, Monique Pariat, și responsabilul pentru Asia și Pacific din Serviciul European de Acțiune Externă, Paola Pampaloni.
SURSA: caleaeuropeana.ro