Miniștrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns vineri la un acord cu privire la instituirea de sancțiuni împotriva unui număr de oficiali apropiați liderului Belarusului Aleksandr Lukașenko, a anunțat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, la finalul unei reuniuni informale în format Gymnich, desfășurate la Berlin, sub auspiciile președinției germane a Consiliului Uniunii Europene.
Măsurile or viza persoane de la ”nivel politic înalt”, care au fost implicate în fraudarea scrutinului electoral din data de 9 august și în reprimarea violente a protestelor care au urmat acestor alegeri în cadrul cărora Aleksandr Lukașenko, aflat la conducere de mai bine de un sfert de secol, a obținut 80% din voturi, potrivit datelor oficiale, informează DPA și EFE, citate de Agerpres.
Înaltul Reprezentant al UE a mai spus că nu poate momentan furniza numărul persoanelor sancționate sau numele acestora, având în vedere că ”statele membre încă prezintă nume”, așadar lista ar putea crește în zilele următoare.
La rândul său, ministrul german de externe, Heiko Maas, gazda reuniunii informale a miniștrilor de externe din cele 27 de state membre UE, a menționat că ”dacă Lukaşenko sporeşte presiunea asupra opoziţiei şi manifestaţiilor paşnice, noi va trebui să creştem presiunea asupra lui”.
Acesta a apreciat pozitiv o ofertă de mediere anunțată vineri de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și a reafirmat că ”rămâne deschisă” calea dialogului.
Amintim că președintele în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), prim-ministrul albanez Edi Rama, a denunțat vineri, la Viena, situația ”profund alarmantă” din Belarus și a îndemnat regimul de la Minsk să accepte propunerea de mediere lansată de OSCE.
”Mai mult de 100 de jurnalişti au fost încarceraţi, deportaţi sau au făcut obiectul unor violenţe. Este profund alarmant, la fel cum sunt pierderile de vieţi omeneşti şi informaţiile despre dispariţii de persoane. Tabloul este cel puţin urât. Este un coşmar potenţial pentru Belarus şi pentru poporul său”, a mai spus Edi Rama, a cărui ţară deţine preşedinţia anuală în exerciţiu a OSCE, organizaţie din care face parte şi Belarus.
Edi Rama a reamintit propunerea de mediere adresată la 17 august preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, valabilă încă. ”Noi putem juca un rol şi ajuta la dialog. Vă rugăm, daţi o şansă acestei oferte”, a spus Rama, în prezenţa delegaţilor celor 57 de state membre ale OSCE.
În ultimele două săptămâni, zeci de mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din Minsk şi din alte oraşe din Belarus pentru a protesta împotriva realegerii controversate a lui Lukaşenko în funcţia de preşedinte la scrutinul prezidenţial din 9 august.
Opoziţia belarusă este convinsă că votul a fost fraudat, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, ce îi acordă peste 80% din sufragii, iar candidatei opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, care s-a refugiat în Lituania, doar 10%.
SURSA: caleaeuropeana.ro