Secretarul de stat pentru afaceri europene din MAE german Michael Roth consideră că șefii de stat și de guvern au făcut un pas înainte în privința condiționării fondurilor europene de statul de drept.
Michael Roth a pledat în trecut pentru o consolidare a statului de drept în toate statele membre UE, dar apreciază că a fost unul dintre “cele mai dificile” puncte de negociere în cadrul summitului la nivel înalt din iulie: “Îi pot înțelege pe cei care au sperat la mai mult. Dar decizia șefilor de stat și de guvern, chiar dacă este formulată într-o manieră complicată, reprezintă baza pentru o reglementare cu caracter obligatoriu”.
Inițial, Comisia Europeană a propus o condiționare a fondurilor europene de respectarea statului de drept. Ungaria și Polonia, vizate de activarea Art. 7, s-au opus vehement, astfel că s-a ajuns la un compromis pe această temă la Consiliul European.
Asta i-a permis premierului ungar Viktor Orban să se întoarcă acasă clamând o victorie la Bruxelles.
“Eu văd lucrurile complet diferit față premierul ungar. Europa nu este un joc despre câștigători și învinși”, spune Roth într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung: “Pentru prima dată, șefii de stat și de guvern au convenit că acordarea fondurilor va fi în viitor legată de respectarea statului de drept. Acesta este un pas mare în direcția cea bună și o oportunitate imensă pentru Europa. Să le folosim!”
Eurodeputații au criticat compromisul la care s-a ajuns, exprimându-și într-o rezoluție ”regretul profund” față de subminarea semnificativă de către Consiliul European a eforturilor Comisiei și ale Parlamentului de a sprijini statul de drept.
Pentru a fi adoptată o astfel de condiționare e nevoie în Consiliul UE de o majoritate calificată.
“Statul de drept se află în centrul comunității noastre de valori.Prin urmare, trebuie să existe consecințe financiare dacă statele membre comit încălcări ale statului de drept … Este vorba de credibilitatea Uniunii Europene”, spune oficialul german, care speră într-o reacție fermă a Parlamentului European.
Sursa: euroactiv.ro