Să trăim ca-n Europa!

Maia Sandu, la 30 de ani de la proclamarea independenței R. Moldova: Vom merge cu pași fermi pe calea integrării europene. Locul nostru este în familia statelor europene

Maia Sandu, la 30 de ani de la proclamarea independenței R. Moldova: Vom merge cu pași fermi pe calea integrării europene. Locul nostru este în familia statelor europene

27/08/2021
|
0 Comments
|

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat vineri, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la proclamarea independenței țării, un îndemn către “schimbarea în bine” a societății și a statului și a afirmat cu fermitate că locul Republicii Moldova “este în familia statelor europene”.

Într-un discurs pe care l-a susținut în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, șefa statului moldovean a a reafirmat că statul “trebuie reconstruit pe baze democratice și incluzive”. Aflată la primul discurs de ziua națională a țării din postura de președinte, Maia Sandu a spus că vrem să arătăm că “schimbarea în bine este posibilă” iar guvernanții sunt “în slujba poporului” a declarat președinta Maia Sandu în discursul ținut cu ocazia aniversării a 30 de ani de independență.

Ea a făcut și un apel la unitate națională, vorbind despre o singură țară de la nord la sud și de dreapta Nistrului la stânga acestuia.

“Republica Moldova este casa tuturor cetățenilor ei, indiferent de limba pe care o vorbesc aceștia. (…) Vom lucra pentru ca țara noastră să fie prosperă, liberă și reîntregită”, a spus aceasta, vorbind despre progresele, dar și eșecurile țării în acești 30 de ani de la dobândirea independenței.

Președinta a vorbit și despre rolul pe care Republica Moldova vrea să și-l asume în regiune, o regiune cu multe tensiuni, și anume de “factor de stabilitate” și “promotor al dialogului și compromisului pașnic”.

Sub privirile președintelui Poloniei, Andrzej Duda, invitat la eveniment alături de președinții României și Ucrainei, Maia Sandu a făgăduit că Republica Moldova va înainte pe calea europeană.

Vom merge cu pași fermi pe calea integrării europene. Locul Republicii Moldova este în familia statelor europene. Integrarea europeană este calea cea mai firească de dezvoltare pentru țara noastră. O cale ce va aduce prosperitate și securitate cetățenilor“, a spus ea.

“Moldova este o țară mică” a mai declarat președinta, care depinde relații bune de prietenie cu toți vecinii, de aceea, “capacitatea de a avea prieteni” este o expresie a independenței.

“Moldova este o țară mică ce depinde în mare măsură de relațiile pe care le construiește cu alte state și organizații internaționale. Vrem să dezvoltăm relații strânse de prietenie, bazate pe încredere și respect reciproc cu țările vecine, cu partenerii noștri și cu celelalte state ale lumii. Independența înseamnă și capacitatea de a avea prieteni cu care ne ajutăm la nevoie, cu care dezvoltăm proiecte bune și cu care dezvoltăm proiecte comune în beneficiul cetățenilor și cu care sărbătorim aniversări importante ca ziua de azi”, a adăugat Maia Sandu, mulțumind președinților Poloniei, României și Ucrainei pentru prezența lor la Chișinău.

Spre deosebire de Andrzej Duda, care se află în Republica Moldova începând de joi, președinții Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au întârziat la ceremonia din cauza condițiilor meteorologice, ceața densă făcând imposibilă decolarea la timp spre Chișinău a celor doi șefi de stat.

Astfel, evenimentul a început cu o întârziere de aproape două ore ca urmare a acestui fapt. În Republica Moldova, Klaus Iohannis este însoțit de ministrul de externe, Bogdan Aurescu, ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă și de consilierul pentru afaceri europene Leonard Orban. Președintele ucrainean este însoțit de șeful guvernului.

Preşedintele Iohannis va avea o întrevedere comună cu omologii săi din Republica Moldova, Polonia şi Ucraina, dar şi o convorbire tete-a-tete cu Maia Sandu, întrunirile fiind urmate de o conferință comună de presă a celor patru șefi de stat.

Klaus Iohannis se află la Chișinău pentru a doua oară de la debutul mandatului Maiei Sandu, în vreme ce Andrzej Duda și Volodimir Zelenski efectuează primele lor vizite în capitala Republicii Moldova.

Pe 27 august 1991, Republica Moldova şi-a proclamat independenţa faţă de Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice.

 

SURSA: caleaeuropeana.ro