Republica Moldova a ales calea modernizării europene și apreciază susținerea fermă a Poloniei pentru aspirațiile sale europene, a declarat joi președinta Maia Sandu, într-o conferință comună de presă cu omologul său polonez, Andrzej Duda, aflat în vizită la Chișinău. Ea a anunțat că a discutat cu președintele Poloniei despre oportunitatea ca Republica Moldova să participe la Inițiativa celor Trei Mări, platforma politică regională care reunește țările Uniunii Europene cuprinse între mările Adriatică, Baltică și Neagră.
Liderul polonez este prezent în capitala Republicii Moldova pentru o vizită care include și participarea, împreună cu Maia Sandu și președinții României și Ucrainei, la ceremoniile ocazionate de aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Declarației de Independență a Republicii Moldova, la 27 august 1991. Vizita lui Duda la Chișinău continuă dialogul prezidențial polono-moldovean declanșat în cadrul vizitei din luna iunie a Maiei Sandu la Varșovia.
“Republica Moldova a ales calea modernizării europene. Cetățenii țării noastre au arătat în mod clar această alegere, prin votul acordat la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, vot reconfirmat și la alegerile parlamentare din acest an. Noua guvernare de la Chișinău își propune să realizeze acest deziderat popular și să creeze condiții pentru ca cetățenii să aibă șansa la o viață mai bună aici, în Republica Moldova. În acest sens, apreciem susținerea fermă a Poloniei pentru aspirațiile europene ale țării noastre și eforturile făcute de Varșovia pentru a include Republica Moldova în programele de asistență europeană”, a spus Maia Sandu, conform transcrierii furnizate de președinția de la Chișinău.
Ea a amintit faptul că s-a întâlnit cu Duda și la începutul săptămânii, când liderii din regiune și din Europa au participat la summitul “Platforma Crimeea” organizat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a ralia comunitatea occidentală în a solicita, din nou, Rusiei să înceteze ocuparea ilegală a peninsulei Crimeea.
Maia Sandu a mai subliniat și importanța sprijinului Varșoviei pentru a avansa cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic în contextul agendei post-2020.
“Ne dorim o apropiere mai mare dintre Bruxelles și alte capitale europene cu țările Parteneriatului Estic, în special Moldova, Georgia și Ucraina, țări asociate cu aspirații de integrare în UE. Solidaritatea de care dă dovadă Polonia pe parcursul ultimului deceniu de la lansarea Parteneriatului Estic, indiferent de evoluțiile de la Chișinău, este un simbol puternic de prietenie și deschidere pentru țara noastră”, a continuat ea.
Referindu-se la vizita pe care a efectuat-o la Varșovia în luna iunie, Sandu a vorbit despre ambiția Republicii Moldova de a participa la inițiative regionale importante ce pot consolida securitatea și stabilitatea în regiunea, referindu-se în mod direct la Inițiativa celor Trei Mări, o platformă regională ce își propune consolidarea conexiunilor de infrastructură și a potențialului economic al țărilor din regiunea cuprinsă între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică.
“Am discutat astăzi oportunitatea participării Republicii Moldova în această Inițiativă, care ne va permite să ne integrăm mai mult în rețelele de infrastructură europene“, a spus Sandu.
Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Inițiativa își propune dezvoltarea economică a statelor din regiune, prin stimularea interconectivităţii în trei domenii principale – transport, energie, digital -, creșterea convergenței reale între statele membre ale Uniunii Europene, contribuind astfel la consolidarea unității și coeziunii în cadrul Uniunii și la consolidarea proiectului european, precum și întărirea relației transatlantice, inclusiv prin stimularea prezenței economice a SUA în regiune.
Președinta Republicii Moldova s-a arătat deschisă ca țara sa să învețe bunele practici ale Poloniei în domeniul dezvoltării regionale și agriculturii, administrării fiscale și digitalizării serviciilor publice.
Ea a mulțumit omologului polonez pentru includerea Republicii Moldova în lista statelor recipiente de asistență de dezvoltare prin platforma Polish Aid și prin intermediul Fundației Solidarity Fund din Polonia în Republica Moldova.
“Apreciez foarte mult parteneriatul moldo-polonez și am încredere că relația dintre țările noastre va cunoaște o dezvoltare dinamică și mai departe. (…) Republica Moldova își propune să devină un factor de stabilitate, prosperitate și afirmare a valorilor europene în regiunea noastră”, a conchis Maia Sandu.
SURSA: caleaeuropeana.ro