Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a prezentat marți secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, prioritățile sale în calitate de șef al statului de peste Prut în care a accentuat “în special lupta împotriva corupției”.
“I-am mulțumit domnului Stoltenberg pentru mulți ani de sprijin și parteneriat cu Republica Moldova, inclusiv pentru ajutorul de echipament medical pentru a preveni răspândirea infecției Covid-19. Inclusiv ca urmare a cooperării cu NATO, Republica Moldova a reușit treptat să-și consolideze parteneriatele externe, să inițieze reforma sectorului de securitate și să înceapă procesul de modernizare a armatei naționale. Am accentuat prioritățile mele în calitate de președinte, în special lupta împotriva corupției, precum și angajamentul de a depune toate eforturile pentru a construi un stat sigur pentru cetățeni, dar și previzibil la nivel internațional”, a menționat Maia Sandu, într-o postare pe Facebook, după o convorbire telefonică avută cu înaltul oficial aliat.
Totodată, în cadrul discuției, Maia Sandu a spus că Republica Moldova are nevoie atât de o politică externă activă, cât și de proiecte de cooperare concrete cu partenerii externi.
“Rolul acestor parteneriate este să aducă beneficii cetățenilor Republicii Moldova, să fortifice instituțiile statului, astfel încât Republica Moldova să devină un stat democratic, cu instituții funcționale și un factor de stabilitate în regiune”, susține Maia Sandu.
Maia Sandu și-a preluat mandatul de președinte al Republicii Moldova la 24 decembrie și a primit deja prima vizită din partea unui lider euro-atlantic, în persoana lui Klaus Iohannis, președintele României. Totodată, prima deplasare externă a lui Sandu va avea loc pe 12 ianuarie, când șefa statului de peste Prut va merge la Kiev pentru discuții cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski.
În ce privește cooperarea cu Occidentul, Maia Sandu a discutat la finele anului trecut și cu președintele Consiliului European, Charles Michel.
Maia Sandu a avut o întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în 2019, în perioada în care prim-ministru al Republicii Moldova.
Amintim că Jens Stoltenberg a declarat la finele anului trecut, că aliaţii din NATO susţin cu fermitate integritatea teritorială şi independenţa Republicii Moldova, afirmațiile sale venind ca urmare a atacurilor concertate ale Rusiei împotriva Maiei Sandu Sandu, care ceruse Moscovei să-şi retragă Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană, iar misiunea de pace rusească să fie înlocuită cu una civilă, cu mandat internaţional, sub auspiciile OSCE şi ONU.
SURSA: caleaeuropeana.ro