Ministerul de Externe a precizat, la solicitarea EurActiv.ro, că declaraţiile recente ale lui Igor Dodon sunt inadecvate şi nu corespund relaţiilor speciale dintre România şi Moldova. Şi Klaus Iohannis a comentat declaraţiile omologului moldovean.
“MAE a luat notă de declarațiile președintelui Igor Dodon, lansate cu prilejul vizitei la Moscova, pe care le consideră inadecvate și care nu corespund realităților politice și relațiilor speciale dintre România și Republica Moldova”, se arată în răspunsul Ministerului de Externe.
“Continuarea procesului de modernizare și reformă, precum și împlinirea aspirațiilor tuturor cetățenilor Republicii Moldova necesită acțiuni și atitudini responsabile. Consolidarea durabilă a relațiilor cu Republica Moldova și susținerea fermă a efortului de apropiere de UE în conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană constituie pe mai departe o prioritate de prim rang a politicii externe a României”, a mai precizat MAE.
Aflat la Moscova, în prima sa vizită externă, preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, a făcut mai multe declaraţii controversate, printre care promisiunea făcută lui Vladimir Putin că va denunţa Acordul de Asociere cu UE, dacă PSRM va avea majoritatea parlamentară după următoarele alegeri, sau că jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc.
Şi preşedintele Klaus Iohannis s-a referit miercuri la declaraţiile lui Igor Dodon.
“Reiterez aşteptarea României ca noul preşedinte să acţioneze conform atribuţiilor sale constituţionale. O spun inclusiv în lumina declarațiilor sale cele mai recente. Indiferent de acestea, România va continua sa sprijine drumul european al Republicii Moldova. Republica Moldova are nevoie de stabilitate, de implicarea responsabilă – subliniez acest cuvânt, responsabilă – a tuturor factorilor politici și instituționali în continuarea și consolidarea procesului de reforme. Aceste reforme sunt esenţiale pentru modernizarea statului și susținerea parcursului european, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Klaus Iohannis, în discursul din cadrul întâlnirii anuale cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.
Reafirmând sprijinul ferm al României pentru viitorul european al Republicii Moldova, şeful statului a subliniat deschiderea României cu privire la “dezvoltarea Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, pentru continuarea proiectelor de cooperare bilaterale cu Guvernul şi cu autorităţile locale din Republica Moldova”.
Şeful statului a reamintit că la ultima şedinţă a CSAT de anul trecut a fost adoptat un Plan de Acţiune privind abordarea strategică a relaţiei României cu Republica Moldova.
“Obiectivul nostru strategic, reflectat în acest plan, este susţinerea orientării clare, ireversibile a Republicii Moldova spre Uniunea Europeană şi a conectării pro-europene a Chişinăului, precum şi existenţa unor instituţii puternice şi a unei democraţii solidă. În acest proces, România poate şi trebuie să joace un rol principal, să investească mai mult. Efortul României va trebui sistematizat şi concentrat instituţional astfel încât rezultatele să fie vizibile, concrete şi palpabile pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a explicat Iohannis.
În acest context, preşedintele a evocat şi importanţa unei bune pregătiri a Summitului Parteneriatului Estic din noiembrie 2017: “Reafirm astfel necesitatea ca Parteneriatul Estic să depăşească stadiul la care s-a ajuns la Summitul de la Riga din 2015. El trebuie să fie mai eficient în aducerea statelor partenere mai aproape de standardele europene, să sprijine proactiv reforma din statele partenere şi să contureze, la nivel concret, perspectiva europeană pentru partenerii care o doresc”.
Sursa:euroactiv.ro