Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Securității Sociale și al Muncii al Republicii Lituania, Linas Kukuraitis, care se află într-o vizită oficială în Republica Moldova.
În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre colaborarea bilaterală în domeniul ocupării forței de muncă, asistenței sociale și securității sociale, acțiunile realizate până acum și prioritățile pe viitor.
Silvia Radu și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul constant acordat țării noastre, de către Guvernul Lituaniei în dezvoltarea celor trei domenii esențiale pentru bunăstarea populației.
„Ne dorim o colaborare la fel de eficientă pe viitor și contăm pe suportul Lituaniei în implementarea agendei de reforme pe care ne-am propus-o. Începând de anul viitor lansăm implementarea noii Legi a ocupării forței de muncă și reorganizarea Agenției Naționale a Ocupării Forței de Muncă printr-o serie de acțiuni, care să ofere cetățenilor noștri locuri de muncă decente și corelate cu abilitățile profesionale. Lituania a înregistrat rezultate pozitive în acest domeniu, de aceea expertiza în acest sens este importantă pentru noi”, a declarat Silvia Radu.
„Suntem mulțumiți de conlucrarea, pe care o avem cu Republica Moldova datorită faptului că toate acțiunile propuse au fost realizate cu succes. Multe proiecte se implementează în Moldova datorită experienței Lituaniei. Vom continua să oferim tot sprijinul în dezvoltarea domeniului ocupării forței de muncă și al protecției sociale”, a menționat Linas Kukuraitis.
Părțile au menționat principalele domenii de colaborare: ocuparea forței de muncă, dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități, consolidarea programului de ajutor social și îmbunătățirea serviciilor sociale acordate populației, reformarea sistemului de asigurări sociale, reorganizarea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și digitalizarea domeniilor prioritare de activitate, astfel ca politicile să fie bazate pe date calitative. În acest sens, va fi instituit un grup de lucru, care va coordona toate acțiunile preconizate.
În cadrul întrevederii, a fost semnat un Acord-cadru privind cooperarea și schimb de informații în domeniul ocupării forței de muncă și migrației forței de muncă. Conform documentului, părțile urmează să facă schimb de informații cu privire la tendințele pieței muncii, politici active privind piața muncii și serviciile de ocupare a forței de muncă, migrația forței de muncă, cercetarea și prognoza pieței muncii și implementarea proiectelor comune privind ocuparea forței de muncă.
În acest sens, specialiștii din cadrul ambelor ministere de profil urmează să realizeze vizite de studii, să facă schimb de experiență și informații, să implementeze proiecte comune, astfel încât, piața forței de muncă din Republica Moldova să fie una atractivă, să fie dezvoltate noi locuri de muncă și să fie există o mai bună corelare între cererea și oferta forței de muncă.
Menționăm că, în baza Acordului între Republica Moldova şi Republica Lituania în domeniul securității sociale, semnat la 1 octombrie 2014 la Chişinău, în vigoare de la 4 octombrie 2015, au fost stabilite 28 de pensii, și anume 23 pensii pentru limită de vârstă și 5 pensii de dizabilitate, alte 5 solicitări privind stabilirea dreptului la pensie, fiind în stadiul de examinare.
La fel, în anul 2017, a fost semnat un Acord de cooperare dintre Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei din Republica Moldova și Ministerul Securității Sociale și Muncii a Republicii Lituania, în cadrul căruia partea lituaniană a oferit suport Ministerului, în reorganizarea și funcționalitatea Inspectoratului de Stat al Muncii, în elaborarea noi Legi cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și a conceptului de reformare a ANOFM, cât și expertiză în dezvoltarea servicilor sociale și a prestațiilor sociale.
În cadrul vizitei oficiale, delegația va întreprinde vizite la Casa Națională de Asigurări Sociale, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și la Centrul de asistență și protecție a victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane.
Sursa:Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale