Acum un secol, în data de 11.11.1918, la ora 11:00 dimineaţa, tunurile au încetat să tragă pe toate fronturile Primului Război Mondial, după 4 ani de lupte sângeroase, odată cu intrarea în vigoare a Armistiţiului semnat de Germania şi de Franța, în calitate de reprezentant al Antantei într-un vagon de tren la Rethondes, Compiegne, în Franţa.
Astăzi, în aceeași zi, aceeași oră, dar cu 100 de ani mai târziu, peste 60 de lideri ai lumii – de la președintele gazdă Emmanuel Macron la președintele SUA Donald Trump, de la președintele Rusiei Vladimir Putin la cancelarul german Angela Merkel și de la Regele Felipe al VI-lea al Spaniei la președintele Klaus Iohannis, au omagiat împreună, lângă Arcul de Triumf din Paris, trecerea unui veac de la prima conflagrație mondială.
Ultimii lideri care au sosit la ceremonie au fost președinții SUA, respectiv Rusiei, care s-au așezat în primul rând al tribunei amenajate special pentru această ceremonie, alături de care s-au mai aflat președintele Emmanuel Macron și cancelarul Germaniei Angela Merkel.
În debutul manifestărilor, scrie Agerpres, o escadrilă de avioane a colorat cerul în culorile drapelului Franţei. Ceremonia Centenarului Armistiţiului a cuprins mai multe momente, printre care s-au numărat onoruri militare, trecerea în revistă a trupelor, intonarea imnului naţional al Franţei – “Marseillaise” de către corul Armatei, interpretarea unor lucrări semnate de Sebastian Bach şi Maurice Ravel de către violoncelistul Yo Yo Ma şi violonistul Renaud Capucon, precum şi a unor piese ca “Blewu” de către Angelique Kidjo şi “Bolero” de Ravel de către Orchestra Tinerilor din Uniunea Europeană și citirea de către câţiva elevi francezi a unor mărturii scrise în ziua armistiţiului din 1918.
Momentele de omagiu, marcate de muzică solemnă, au fost încheiate printr-un discurs al președintelui francez, care s-a adresat liderilor lumii spunând că acum 100 de ani ”Europa aproape că s-a sinucis” și criticând naționalismul.
”Patriotismul este exact opusul naționalismului. Naționalismul este trădarea patriotismului”, a susținut Macron.
Participarea lui Klaus Iohannis la ceremoniile dedicate comemorării a 100 de ani de la prima conflagrație mondială reprezintă un simbol aparte în istoria României pentru care participarea la Marele Război a fost purtată sub deviza ”Răsboiul pentru întregirea neamului românesc”, iar pe 1 decembrie țara noastră aniversează 100 de ani de la Marea Unire, un proiect realizat inclusiv cu sprijinul Franței. De altfel, reamintim că în perioada 28 noiembrie 2018 – 14 iulie 2019, Bucureștiul și Parisul vor desfășura Sezonul Cultural România – Franța.
Ziua Armistiţiului este comemorată în fiecare an la 11 noiembrie pentru a marca pacea semnată între Antantă şi Puterile Centrale la Compiegne, Franţa, eveniment ce a marcat încetarea ostilităţilor pe Frontul de Vest al Primului Război Mondial şi a intrat în vigoare începând cu ora 11,00 – cea de-a 11-a oră a celei de-a 11 zile din a 11-a lună a anului 1918. Iniţial, acest armistiţiu a încetat după o perioadă de 36 de zile. Tratatul privind încetarea definitivă a ostilităţilor a fost semnat în mod formal la Versailles în 1919.
Sursa: caleaeuropeana.ro