Procurorul şef al DNA, Laura Codruța Kövesi, conduce la Chișinău o misiune UE de evaluare a instituţiilor judiciare din R. Moldova. Experţii vor face recomandări privind reforma în justiţie, lupta împotriva corupţiei şi spălării banilor.
Primele întâlniri ale procurorului şef al DNA au fost cu reprezentanţi ai societăţii civile. În cadrul întrevederii de miercuri s-a discutat despre independenţa instituţiilor statului şi situaţia social-politică din Republica Moldova, relatează jurnal.md.
Întâlnirea a avut loc la sediul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), fără participarea reprezentanţilor acestei instituţii. În următoarele zile, Laura Codruţa Kovesi se va întâlni şi cu directorul CNA, Viorel Chetraru.
Laura Codruţa Kovesi conduce un grup de 15 experţi europeni, în cadrul unei misiuni de evaluare a instituţiilor de drept din Moldova. Specialiştii vor examina activitatea CNA, a Comisiei Naţionale de Integritate, a Curţii Constituţionale, precum şi a Procuraturii Generale.
Totodată, experţii europeni vor vedea cum funcţionează Institutul Naţional de Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiţie, instituţia ombudsmanului şi Ministerul Justiţiei.
În urma acestei vizite, vor fi oferite recomandări cu privire la reforma în justiţie, lupta împotriva spălării banilor şi contra corupţiei.
Jurnal.md menţionează că şefa DNA este numită “doamna de fier a justiţiei româneşti şi spaima politicienilor corupţi”.
Potrivit agora.md, misiunea de evaluare a fost solicitată în luna septembrie de preşedintele Legislativului, Andrian Candu, şi de fostul prim-ministru, Valeriu Streleţ, care au înaintat un demers în acest sens Delegației Uniunii Europene în R. Moldova.
Pe 15 septembrie, Mariana Alexandru, fost procuror DNA, şi-a început, la Chişinău, misiunea de asistenţă în domeniul investigării infracţiunilor economico-financiare şi îmbunătăţirii legislaţiei anticorupţie.
Mariana Alexandru a fost selectată de Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău în urma mai multor demersuri ale Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) către misiunile diplomatice privind oferirea de asistenţă în domeniul investigării infracţiunilor economico-financiare.
Sursa: euroactiv.ro