Femeile rome vor egalitate. Cu acest slogan, zeci de femei rome de pe ambele maluri ale Nistrului au ieșit la marșul de solidaritate, în centrul orașului Chișinău, pentru a atrage atenția asupra importanței participării lor în viața publică, inclusiv la alegeri. Femeile reunite la eveniment semnalează inegalitatea la angajare și în accesul la educație, violența domestică și reproductivă, și consideră necesară implementarea unor politici și programe care să abordeze problemele comunității.
Pentru a marca Ziua Internațională a Romilor, la Chișinău s-au adunat aproape 50 de romi din capitală, de la nord, din UTA Găgăuzia și din regiunea transnistreană. O coloană a fost organizată de la oficiul central al Poștei Moldovei până la clădirea Parlamentului, îndemnând, în voce, la oferirea drepturilor egale pentru femeile de etnie romă.
Președinta Platformei Femeilor Rome „Romni”, Elena Sîrbu, a menționat că evenimentul are menirea să sensibilizeze societatea pe problema discriminării femeilor rome și a accesului inegal la participarea publică și politică.
„Platforma Femeilor Rome este împotriva violenței, mariajului timpuriu și altor fenomene care încă sunt tabu, inclusiv în interiorul comunității. Vom cere ca drepturile femeilor rome să fie respectate, vom cere incluziunea politică, ca politicile publice, care la momentul actual sunt în proces de elaborare, să fie consultate cu comunitatea femeilor rome”, a comunicat Elena Sîrbu.
Președinta Platformei și-a exprimat regretul din cauza discriminării intersectoriale pronunțate a comunității romilor, inclusiv a femeilor de această etnie: „Dacă o femeie romă nu are studii, ea nu are acces la sănătate, deoarece nu deține o poliță, nu are loc de muncă, nu poate fi independentă financiar, iar acest circuit de vulnerabilități necesită multe măsuri comprehensive, care să îmbunătățească situația”.
Coordonatoarea de proiecte la Platforma femeilor rome „Romni”, Olga Bîtcă, a subliniat că principala vulnerabilitate a femeilor rome, pe lângă cea socioeconomică, este sărăcia extremă, precizând, totodată, că aceasta nu predomină în toate familiile rome. Olga Bîtcă a menționat că femeile rome se confruntă cu analfabetismul, inclusiv cu cel digital, au dificultăți în căutarea informațiilor pe internet și la depunerea formularelor.
O altă problemă constituie subiectele tabu din familiile rome, precum violența domestică și cea reproductivă. În unele familii conservatoare rolul femeii este marginalizat comparativ cu celelalte. Este important de prezentat generației viitoare un exemplu de urmat, care diferă de grija față de surori și frați, de altfel printre femeile rome sunt jurnaliste, persoane de afaceri, avocate, a declarat Olga Bîtcă.
Reprezentanta de țară UN Women în Moldova, Dominika Stojanoska, a remarcat că organizația pe care o reprezintă susține marșul femeilor rome, pentru a atrage atenția opiniei publice asupra dificultăților și provocărilor, precum și a discriminării cu care se confruntă femeile rome atât în calitate de femei, cât și în cea de romi.
Multe fete de etnie romă abandonează școli, luptă pentru a găsi un loc de muncă și a se întreține, se confruntă cu violența domestică și cea de gen. UN Women pledează pentru un viitor mai bun pentru tinerele rome, în care este respectată cultura, apartenența, etnia și drepturile legale, inclusiv cele consfințite în Constituție, a adăugat Stojanoska.
O elevă de etnie romă de la Otaci, Erica Rădiță, spune că vrea să-și continue studiile și să devină medic. „Noi vrem să avem egalitate ca toate femeile, să nu fim discriminate și să avem un serviciu, cum au toate femeile, să învățăm mai departe”, a relatat tânăra.
Mediatoarea în comunitatea romilor „Shater na Dnestre (Шатер на Днестре)”, Vasilisa Sandu, a venit de la Bender pentru a participa la evenimentul din Chișinău. Vasilisa Sandu a menționat că femeile rome se confruntă cu discriminarea la angajare. „Între timp, femeile rome plănuiesc să deschidă afaceri mici. Iar comparativ cu anii precedenți, situația s-a îmbunătățit. Este mult de lucru, dar ne îndreptăm în direcția pozitivă”, a concluzionat Vasilisa Sandu.
Printre cerințele anunțate la protest se evidențiază necesitatea unor politici și programe specifice, pentru a aborda provocările cu care se confruntă femeile rome, în special accesul la educație, la servicii sociale, pe piața muncii, elaborarea și aplicarea unor politici despre diversitatea și incluziunea în structurile guvernamentale, asigurând reprezentarea adecvată a minorităților etnice, inclusiv a femeilor rome.
SURSA: ipn.md