Beneficiarii proiectului susțin că experiența Uniunii Europene va contribui la implementarea mai rapidă a reformelor.

„Noi avem capitolul 27, care este un capitol foarte complex și vast unde avem teme foarte multe. De exemplu, gestionarea deșeurilor, calitatea aerului, calitatea apei, biodiversitatea, schimbări climatice și aici acești experți vin și ne arată cum au parcurs și alte țări acest proces de transpunere, ne învață să nu facem anumite greșeli pe care le-au făcut”, spune ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.

„Avem o sarcină foarte importantă, ca să fim pregătiți pentru procesul de aderare să pregătim sistemul IT și să încercăm să automatizăm toate procesele de interacțiune cu mediul de afaceri”, menționează ministra Finanțelor, Victoria Belous.
Proiectul se va concentra pe mai multe domenii strategice, inclusiv guvernanță, stat de drept, dezvoltare economică, infrastructură sigură și rezilientă, educație orientată către nevoile societății și sustenabilitatea mediului.

„Nu este doar expertiză, dar și expertiza despre legislația Uniunii Europene. Sunt 160 mii de pagini de legislație. Este un lucru enorm. Aceste instituții au fost selectate în dialogul cu Guvernul Republicii Moldova care a indicat domenii în care vrea susținere”, explică ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks.

„Programul este o continuitate a unui alt program organizat de Comisia Europeană pentru a susține Republica Moldova în aderarea la Uniunea Europeană”, a specificat premierul Dorin Recean.
Proiectul „Moldova este Europa – Sprijin pentru integrarea în UE”, pe lângă expertiza propriu-zisă, presupune și un buget de 18 milioane de euro pe termen de trei ani.