Să trăim ca-n Europa!

Klaus Iohannis: România, susținător energic al extinderii UE. Vom rămâne alături de R. Moldova și Ucraina în procesul de negociere a aderării la UE

Klaus Iohannis: România, susținător energic al extinderii UE. Vom rămâne alături de R. Moldova și Ucraina în procesul de negociere a aderării la UE

23/01/2024
|
0 Comments
|

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în discursul anual susținut în fața corpului diplomatic străin acreditat la București, că România a fost şi va rămâne alături de Ucraina și că țara noastră va fi alături de Ucraina și Republica Moldova în procesul de negociere pentru aderarea la UE.

În discursul său, șeful statului a evocat războiul dus de Rusia în Ucraina și conflictul din Orientul Mijlociu, considerându-le situații complexe “cu impact major asupra relațiilor internaționale”. Președintele a subliniat sprijinul României pentru Ucraina, susținerea pentru o soluție a celor două state, Israel și Palestina, pentru rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu, sprijinul pentru Republica Moldova și aderarea acestei țări la Uniunea Europeană. Klaus Iohannis a evocat și faptul că România, în calitate de aliat NATO, beneficiază de cel mai înalt grad de apărare și protecție de până acum, precizând că anul 2024 va fi unul important și pentru Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, pentru construcția unei Europe unite, dar și pentru rețeaua de parteneriate strategice ale României cu partenerii europeni și cu alți actori globali precum țări din America Latină, Africa sau Asia.

“Cel de-al doilea an de război împotriva Ucrainei a continuat să provoace pierderi imense, multiplicând consecințele negative la nivel global. România a fost și va rămâne alături de vecinul său și de cetățenii ucraineni, care își apără cu curaj libertatea, suveranitatea și integritatea teritorială. Datorită eforturilor noastre intense, peste 33 de milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat teritoriul României, reprezentând peste 60% din produsele care au fost transportate prin Culoarele Solidarității ale Uniunii Europene. Cu ocazia vizitei pe care Președintele Zelenski a realizat-o la București, în luna octombrie, am semnat împreună o Declarație Comună foarte consistentă. Am decis atunci să începem procesul concret pentru a ridica relația dintre România și Ucraina la nivel de Parteneriat Strategic și am reconfirmat acest angajament în cadrul recentei noastre convorbiri telefonice. Legat de soarta războiului, poziția noastră rămâne categorică: numai Ucraina poate decide momentul, parametrii și modul în care se vor desfășura eventuale negocieri de pace. La nivel regional, european, dar și global, este imperativ să menținem angajamentul ferm pentru Ucraina”, a spus Klaus Iohannis.

Citiți și Klaus Iohannis, la ultimul discurs în fața corpului diplomatic străin acreditat la București: În ultimii 10 ani, România și-a afirmat pe deplin vocația europeană și euroatlantică

Șeful statului a amintit că, dintre țările din regiune, Republica Moldova a resimțit cel mai mult impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar și al acțiunilor hibride ruse pentru destabilizarea sa.

Președintele a precizat că autoritățile de la Chișinău au avut resurse interne limitate pentru a gestiona crizele suprapuse cu care s-au confruntat și pentru a avansa procesul de integrare europeană.

“Au acționat însă energic și au dovedit voință politică deosebită pentru a așeza ireversibil Republica Moldova pe drumul către Uniunea Europeană. Mă bucur să văd că eforturile Republicii Moldova, la fel ca și cele ale Ucrainei, au fost recunoscute la reuniunea Consiliului European din decembrie 2023. Decizia de începere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a reprezentat un obiectiv strategic pentru România, pe care l-am susținut cu toată tăria. România este și va fi alături de cele două state și în procesul de negociere, deoarece cunoaștem foarte bine complexitatea acestuia, dar și beneficiile pentru cetățeni. Este crucial ca Republica Moldova și Ucraina să primească în continuare sprijin financiar și expertiză pentru consolidarea instituțională și a mediului de investiții, care să creeze stabilitate și prosperitate”, a punctat Klaus Iohannis.

El a mai transmis că România va continua să aibă o acțiune îndreptată spre consolidarea proiectului comun european și a profilului său în cadrul Uniunii Europene.

“Trebuie să lucrăm pe mai departe pentru a construi împreună o Europă unită și coezivă, care caută soluții echitabile, într-un spirit de solidaritate și respect. Pentru a atinge acest obiectiv, România se va implica activ în dialogul european privind conturarea viitoarei Agende Strategice și va rămâne un susținător energic al procesului de extindere, inclusiv prin prisma valențelor strategice ale acestuia”, a conchis Iohannis.

www.caleaeuropeana.ro