În discursul privind Starea Uniunii, Juncker a acordat o atenţie specială Europei de Est, şi în special României, care va deţine Preşedinţia UE în 2019. La Bucureşti, discursul său a fost salutat, dar reacţiile nu sunt deocamdată de substanţă.
Klaus Iohannis a apreciat “în mod deosebit” mesajul de unitate a Uniunii Europene și de consolidare a proiectului european transmis de către președintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker.
În comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale este salutat faptul că viziunea Comisiei Europene – aceea a unei Uniuni mai puternice – e “în deplină concordanță” cu poziția exprimată în mod repetat de către şeful statului.
România rămâne “un partener profund atașat ideii europene și pe deplin implicat în eforturile de avansare a integrării, într-o formulă de unitate și coeziune, fără fragmentări în rândul statelor membre. Este angajamentul ferm al țării noastre de a contribui la consolidarea proiectului european, ca obiectiv strategic”, a comunicat Klaus Iohannis.
Cum era normal, el a salutat propunerea lui Juncker de organizare a unei reuniuni a Consiliului European în oraşul său natal, Sibiu, pe 30 martie 2019.
De asemenea, Iohannis a apreciat reiterarea sprijinului Comisiei Europene pentru aderarea României la Spațiul Schengen, dar şi propunerea referitoare la crearea unui instrument de sprijin pentru țările membre ale Uniunii care aderă la Zona Euro.
Premierul Mihai Tudose a avut şi el un scurt mesaj, la începutul şedinţei de Guvern, în care s-a referit la mesajul preşedintelui Consiliului European. În realitate, Jean-Claude Juncker e şeful Comisiei Europene.
Sursa: euroactiv.ro