Preşedintele american Joe Biden a salutat marţi ”succesul extraordinar” al misiunii de evacuare a americanilor şi a aliaţilor lor din Afganistan, în cursul unui discurs solemn rostit la Casa Albă privind încetarea celui mai îndelungat război al Statelor Unite, care s-a încheiat pe 31 august, după 20 de ani. În acest discurs, Biden a asemănat încheierea războiului din Afganistan cu “întoarcerea paginii în politica externă” care a ghidat SUA în ultimele două decenii.
“În timp ce întoarcem pagina politicii externe care a ghidat națiunea noastră în ultimele două decenii, trebuie să învățăm din greșelile noastre. Pentru mine, există două care sunt primordiale. În primul rând, trebuie să stabilim misiuni cu obiective clare și realizabile – nu unele pe care nu le vom atinge niciodată. Și, în al doilea rând, trebuie să rămânem concentrați în mod clar asupra interesului fundamental de securitate națională al Statelor Unite ale Americii”, a spus el, potrivit transcriptului furnizat de Casa Albă.
”Nicio ţară nu a realizat vreodată aşa ceva în toată istoria”, a declarat preşedintele american, potrivit AFP, informează Agerpres.
”Succesul extraordinar al acestei misiuni se datorează talentului incredibil, vitejiei şi curajului altruist al armatei americane, al diplomaţilor noştri şi profesioniştilor noştri din serviciile de informaţii”, a adus el un omagiu corpul diplomatic, de intelligence și militar al țării sale.
Cu un ton hotărât, Joe Biden şi-a apărat decizia de a pune capăt războiului american din Afganistan, în pofida criticilor puternice la adresa operaţiunilor de evacuare, haotice şi marcate de un atentat în care 13 soldați americani și-au pierdut viața.
”Vă dau cuvântul meu, din suflet. Sunt convins că aceasta este decizia corectă, o decizie înţeleaptă şi cea mai bună decizie pentru America”, a declarat liderul SUA în cursul acestui discurs solemn rostit la Casa Albă.
”Am fost o naţiune în război de prea mult timp”, a spus preşedintele, menţionând că alegerea a fost ”simplă” după acordul predecesorului său Donald Trump cu talibanii în 2020: ”Fie urmaţi angajamentul asumat de administraţia anterioară şi părăsiţi Afganistanul, fie spuneţi că nu vom pleca şi vom trimite zeci de mii de soldaţi la război”.
Evacuarea a fost marcată de un atentat revendicat de gruparea Stat Islamic din Khorasan (EI-K), soldat cu moartea a peste 100 de persoane, între care 13 soldaţi americani, în apropierea aeroportului din Kabul.
Joe Biden a avertizat marţi grupul jihadist: ”Nu am terminat cu voi”. El a promis că va urma ”o strategie dură, nemiloasă, ţintită şi precisă, care urmăreşte teroarea acolo unde se află astăzi, nu acolo unde era acum două decenii”.
În continuare, liderul american, care a plasat competiția strategică în China în primul rang al relațiilor internaționale din acest secol, a justificat retragerea din Afganistan prin optica acestei realități de confruntare cu Beijingul, în principal, și cu Rusia, în subsidiar
“Aici este un lucru esențial de înțeles: Lumea se schimbă. Suntem implicați într-o competiție serioasă cu China. Ne confruntăm cu provocări pe mai multe fronturi cu Rusia. Ne confruntăm cu atacuri cibernetice și cu proliferarea nucleară. Trebuie să consolidăm competitivitatea Americii pentru a face față acestor noi provocări în competiția pentru secolul XXI. Și le putem face pe amândouă: să luptăm împotriva terorismului și să ne confruntăm cu noile amenințări care sunt aici acum și vor continua să fie aici în viitor. Și nu există nimic pe care China sau Rusia l-ar prefera sau și l-ar dori mai mult în această competiție decât ca Statele Unite să fie împotmolite încă un deceniu în Afganistan”, a spus Biden.
Ultimii soldaţi americani au părăsit Afganistanul după un război de 20 de ani, cel mai lung din istoria Statelor Unite, declanșat ca urmare a atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001.
Anunțul încheierii retragerii dintr-un conflict care a costat SUA peste 2.000 miliarde de euro a fost făcut de Pentagon, momentul fiind marcat de președintele Joe Biden, secretarul de stat Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin prin declarații separate.
Prin această retragere, Statele Unite au lăsat astfel ţara în mâinile talibanilor, duşmanii lor de 20 de ani, cei care au preluat puterea în țară la jumătatea lunii august, însă armata americană a precizat că a făcut inutilizabile avioane, vehicule blindate şi un sistem de apărare antirachetă care au rămas în urmă.
Comemorarea a două decenii de la atacurile teroriste comise de Al-Qaeda asupra World Trade Center din New York din 11 septembrie 2001, motivul declanșării războiului din Afganistan, va avea loc anul acesta fără ca SUA să mai fie prezente în această țară.
SURSA: caleaeuropeana.ro